Hírek sport

„Semmit nem érnek el vele, ha kifütyülik a térdelő játékosokat”

Michael Regan / POOL / AFP
Michael Regan / POOL / AFP

Angliában és Írországban több lap külön is foglalkozott azzal, hogy a magyar-ír felkészülési mérkőzésen (0-0) füttyel reagáltak a közönség soraiból arra, hogy a vendégjátékosok térdre ereszkedve tüntettek a rasszizmus és a kirekesztés mindenféle formája ellen. A magyar labdarúgók állva maradtak, ők a mezükön található tisztelet feliratra mutattak. Az írek kapitánya csalódottan vette tudomásul a füttyszót, azt mondta, ez rossz színben tünteti fel Magyarországot, míg Marco Rossi azt válaszolta újságírói kérdésre, hogy a csapat maximálisan tisztel mindent, a szurkolók reakciójának okairól pedig őket kellene megkérdezni.

Kapcsolódó
Az ír kapitány szerint rossz fényben tünteti fel a magyarokat, hogy kifütyülték a térdelő játékosait
Marco Rossi szerint a magyar válogatott mindig mindenkinek megadja a maximális tiszteletet. A szurkolók viselkedéséről őket kell megkérdezni.

Az Irish Timesnak a Budapesten pályára lépő ír játékosok közül többen is nyilatkoztak, a válogatott első afrikai születésű játékosa, Chiedozie Ogbene azt mondta, régóta harcolnak már az elfogadásért, ezért is volt csalódás számára, ami a Szusza Ferenc Stadionban történt. A saját csapatára büszke, hogy így kiáll a rasszizmus ellen. Csereként állt be, azt mondta, az igazi az lett volna, ha gólt szerez, bár aztán megjegyezte, lehet elragadtatta volna magát gólöröm közben.

Angliában mindennapos a téma, amióta a szurkolók visszatértek a lelátóra, többször harsant már fel a fütty, a válogatott tagjai sem voltak kivételek. A szövetségi kapitány, Gareth Southgate már értetlenségének adott hangot a drukkerek viselkedése miatt, és most a Liverpool játékosa, Jordan Henderson is arról beszélt, nem hagyják abba.

„Az, hogy az emberek kifütyülnek minket, amiért közösen kiállunk a rasszizmus ellen annak a jele, hogy a probléma még mindig nem oldódott meg, tovább kell harcolnunk, együtt.

Semmit nem érnek el vele [ha kifütyülik a térdelő játékosokat].

Egyértelművé tettük, hogy közösen kiállunk a rasszizmus ellen, ezért is fogunk a továbbiakban is letérdelni” – mondta a Guardiannak Henderson.

A térdelést egy NFL-játékos, Colin Kaepernick kezdte el, aki az amerikai himnusz alatt tiltakozott ezzel a rendőri brutalitás és a feketék elnyomása ellen. George Floyd halála és a Black Lives Matter-mozgalom felerősödése után a világon több sportágban, így a labdarúgásban is elterjedt, hogy a labdarúgók, sőt sokszor a játékvezetők is féltérdre ereszkednek a kezdés előtt.

Kapcsolódó
Egy fekete focista úgy döntött, azzal harcol a változásért, hogy nem térdel le
Wilfried Zaha csapata legutóbbi meccsén nem letérdelt, hanem állva maradt, hogy így fejezze ki szolidaritását a Black Lives Matter mozgalma mellett.

Nem mindenki tartja ezt hatásosnak a sportolók közül sem, az elefántcsontparti Wilfried Zaha hónapokkal ezelőtt kijelentette, nem térdel tovább, mert nem látja értelmét.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik