Hírek sport

Örülünk mi annak, hogy itt van nekünk a VAR?

Paul ELLIS / POOL / AFP
Paul ELLIS / POOL / AFP

Előzetesen sokan gondolták úgy, hogy a labdarúgó-játékvezetők segítségéül szolgáló videobírós rendszer majd csökkenti a viták számát, ám messze jár az igazságtól, aki így gondolta. A VAR ugyanis nem aratott osztatlan sikert, a bírálói ráadásul sokkal hangosabbak, mint akik egyetértenek a használatával.

Magyarország ott volt a kezdeteknél: az első, VAR-ral befújt büntető Kassai Viktorhoz köthető, aki a 2016-os klubvilágbajnokságon továbbengedett egy akciót, de aztán visszanézte az esetet egy pálya széli monitoron, és mivel szabálytalanságot látott, a japán Kashima tizenegyest rúghatott a kolumbiai Nacional elleni mérkőzésén.

A topligák közül a németek és az olaszok vetették be először, a tesztidőszakot követően a 2017-18-as idénytől kezdve. Ugyan mindkét bajnokságban csökkent a játékvezetői hibák száma, a Serie A-ban még mind a mai napig látni hajmeresztő ítéleteket. A Premier League-ben közben lényegében nem telik el úgy forduló, hogy

valamely korábbi játékos ne szidná fröcsögve a VAR-t, mondván tönkreteszi a játékot, de az sem tetszik sokaknak, amikor a játékosok és a közönség már kiünnepelte magát, mire kiderül, hogy milliméterekkel ugyan, de lesre lógott a gólszerző.

A nagy események ugyanakkor már elképzelhetetlenek nélküle. Használták a 2018-as világbajnokságon, és egyre több bajnokságban, sorozatban van már jelen, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is, valamint természetesen az idei Európa-bajnokságon. Az Eb-ken meg is figyelhető a VAR-hatás, megszaporodott ugyanis a tizenegyesek száma az öt évvel ezelőtti, VAR-mentes tornához képest: Franciaországban 12 büntetőt rúghattak a csapatok, idén már 15-nél járnak, és még hátra van hét mérkőzés.

Inkább élvezhető, mint nem

Magyarországra, az NB I-be is megérkezik a videobírós asszisztencia, az élvonal következő szezonjában debütál itthon a rendszer. Épp ezért készített egy kutatást az IDEA Intézet azzal kapcsolatban, hogyan viszonyulnak a magyarok a VAR-hoz. A számok (a cikk végén található az infografika) alapján itthon a megkérdezettek többsége

  • megbékélt a használatával és inkább élvezhetőbbnek tartja így a mérkőzéseket,
  • ugyanakkor limitálná a videobírózásra szánható időt.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. április 27-május 4. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A kutatás azok válaszadását vizsgálta, akik nagyon, vagy meglehetősen gyakran néznek mérkőzéseket. Ez a megkérdezettek 13 százaléka, mellettük a nem túl gyakran, de rájuk jellemző sajátos rendszerességgel (8 százalék) mérkőzéseket követők véleménye is elemzésre érdemes. Ez így a megkérdezettek 21 százalékát teszi ki, őket külön vizsgálta az IDEA Intézet. Ez a megkérdezetti kör, ami így a teljes minta több mint egynegyede, és szemben a politikai vagy közéleti véleménykutatásokkal, pont azok véleményét adja ki, akik a leginkább kompetensek a témában. Nyilván, akik a mérkőzéseket szorosan követik, azok vannak képben a videobírót illetően, azok véleménye a mérvadó. Egy tulajdonképpeni érintett „fogyasztói csoport” visszacsatolását látjuk viszont.

Emellett a „nem túl gyakran” kört is érdemes vizsgálni, mert a labdarúgó-Európa-bajnokság idején az ő meccsnéző aktivitásuk is emelkedik.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik