Illyés Tibor / MTI
Élő Hírek

Eb-főpróba: 0-0-s döntetlen az írek ellen

Gólnélküli döntetlent játszott a magyar labdarúgó-válogatott Írországgal az utolsó felkészülési mérkőzésén. Egy hét múlva már Portugáliával találkozik Marco Rossi csapata a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon. A magyar csapat egymást követő tizenegyedik mérkőzésén maradt veretlen.

Marco Rossi húzott pár meglepőt a kezdő kihirdetésekor, kezdett ugyanis Kecskés Ákos, Bolla Bendegúz és Varga Roland is. Sallai Rolandot inkább pihentették, izomfájdalmakra panaszkodott.

A meccs elején az ír játékosok letérdeltek, ezzel is jelezve, hogy elítélik a kirekesztés minden formáját, a magyar válogatott tagjai viszont állva maradtak – ahogy azt az MLSZ előre jelezte –, és a mezükön látható Respect feliratra mutattak. Voltak, akik fütyültek a lelátón, amikor az írek térdre ereszkedtek.

A meccs elejét megnyomtuk, de aztán Írországé volt az első igazán nagy lehetőség, egy fejes után a léc segítette ki Gulácsit. Átlövésekkel próbálkozott a magyar csapat, de ebben nem sok veszély volt, viszont Szalai Ádám fejesénél nagy bravúrral védett a vendégek kapusa.

Szalai Ádám a továbbiakban is a legveszélyesebb játékosa volt a válogatottnak, harcolt minden labdáért és szinte az összes helyzetünkben benne volt.

A második félidőben volt egy hosszabb unalomba fulladó periódus, de aztán az utolsó tíz percben mindkét oldalon akadtak helyzetek, ám újabb ír kapusbravúrokat, valamint egy oldalhálóba bombázott vendég ziccert láthattunk – a Gulácsit váltó Bogdánnak is akadt védeni valója. Nem volt felejthetetlen a mérkőzés, viszont a magyar válogatott tizenegy meccs óta veretlen, ilyenre húsz éve nem volt példa. A hajrában újoncot is avattunk Schön Szabolcs személyében.

A magyar csapat az Eb csoportkörében jövő kedden a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadja a Puskás Arénában, június 23-án pedig a németek vendége lesz Münchenben.

Felkészülési mérkőzés

Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző, v.: Daniel Stefanski (lengyel)

 

Magyarország – Írország 0-0

 

Magyarország: Gulácsi (Bogdán, 63.) – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla (Lovrencsics, a szünetben), Kleinheisler (Nego, 63.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Hahn, 79.) – Szalai Á. (Schön, 89.), Varga R. (Varga K., a szünetben)

Írország: Bazunu (Kelleher, a szünetben) – Doherty, O’Shea, Egan, McClean (Manning, 85.) – Cullen, Hourihane (Molumby, 56.) – Knight (Ogbene, 89.), Parrott (Horgan, 56.), Duffy – Idah (Collins, 89.)

 

Gólszerző:

Sárga lap: Szalai A. (72.)

Piros lap:

Mondhatni nekiestünk az íreknek

Már az első percben szöglethez jutottunk, és utána is próbáljuk nyomás alatt tartani az ellenfelet, már az ő térfelükön érkezik a kellemetlen letámadás.

A magyarok nem térdelnek, az írek igen, a közönség fütyült

Az ír labdarúgók a kezdőrúgás előtt letérdeltek, hogy így hívják fel a figyelmet az egyenlőségre, valamint kiálljanak a rasszizmus és a kirekesztés ellen, a drukkerek közül jó páran fütyültek. Az MLSZ már korábban közölte, hogy a magyar játékosok nem térdelnek majd a mérkőzések előtt, ők a mezükön lévő tisztelet feliratra mutattak. Mi kezdtünk egyébként.

Kapcsolódó
Nem térdelnek le a magyar játékosok a válogatott meccsek előtt
Az MLSZ saját kampánya keretében harcol a gyűlölet minden formája ellen.

Eddig nekünk kedvez az örökmérleg

És ez nem is nagyon fog változni. Öt-öt győzelem és döntetlen mellett két vereségünk volt. Legutóbb 2012-ben játszott egymással a két csapat, akkor is az Eb előtt, más kérdés, hogy akkor az írek készültek a tornára. Az a meccs 0-0-val ért véget.

Jobban kell játszani, mint Ciprus ellen

Fontos, hogy jó eredményt érjünk el, ehhez viszont jobban kell játszanunk, mint az előző meccsen. Taktikailag előre kell lépnünk, támadásban és védekezésben egyaránt. Bár a játékuk bizonyos aspektusában vannak hasonlóságok, az ír és a portugál válogatottat nehéz összehasonlítani. A Ciprus elleni mérkőzésen voltak gondjaink, de tudom a problémák okát, és igyekszünk kiküszöbölni ezeket a keddi mérkőzésen. Arra számítok, hogy javuló játékot láthatunk az írek elleni összecsapáson

– mondta Rossi a hétfői sajtótájékoztatóján.

Jó formában van a magyar válogatott

Az ezt megelőző tíz mérkőzésén ugyanis nem kapott ki, sőt hét győzelem és három döntetlen a mérlege. 20 éve nem volt ilyen jó formában a magyar válogatott, amely Bicskei Bertalan irányításával tizenkét veretlen meccset vívott meg.