Élő Közvetítés

Hiába Pandev hőstette, két cserecsatár góljával megnyerte első Eb-meccsét Ausztria

Justin Setterfield/Getty Images
Justin Setterfield/Getty Images

Az Európa-bajnokság C csoportjának nyitómérkőzésén Ausztria 3-1-re győzte le Észak-Macedóniát.

Az első félidőben hamar kialakult az előre várt kép, Ausztria birtokolta a labdát, míg az északmacedónok főleg védekeztek és ellentámadásból veszélyeztettek. Egy megingás azonban elég volt a bajhoz, Sabitzer hosszú, de erős átívelését Lainer szép mozdulattal a levegőben belsőzte kapuba.

Az osztrák védelem azonban összehozott egy lehetőséget Goran Pandevnek, a rutinos csatár pedig nem hibázott. Ezzel ő lett az Eb-történelem második legidősebb gólszerzője 37 évesen 321 naposan.

Térfélcsere után gyűrték egymást a csapatok, sokáig nem is tűnt reálisnak, hogy lesz döntés. Az utolsó negyedórában viszont jobban cseréltek az osztrákok, előbb Gregoritsch ért bele jól Alaba labdájába, a védők lemaradtak, a kapust pedig megelőzte.

Kitámadtak az északmacedónok, de mégsem ebből kaptak gólt, hanem Arnautovicról előbb lemaradt a védője egy bedobásnál, majd véletlenül helyzetbe is hozta a támadót. Arnautovic elhúzta a kapus mellett a labdát és higgadtan a hálóba gurított.

Ezzel Ausztria megnyerte 3-1-re a mérkőzést és történelme első Európa-bajnoki sikerét ünnepelheti.

Jún. 13. Június 13. 18:00
Bukarest Nemzeti Stadion

Stefan Lainer
S. Lainer
18
Goran Pandev
G. Pandev
28
Aleksandar Trajkovski
A. Trajkovski
42
Aleksandar Dragovic
A. Dragovic
46
Philipp Lienhart
P. Lienhart
46
Ezgjan Alioski
E. Alioski
52
Christoph Baumgartner
C. Baumgartner
58
Michael Gregoritsch
M. Gregoritsch
58
Sasa Kalajdzic
S. Kalajdzic
59
Marko Arnautović
M. Arnautović
59
Boban Nikolov
B. Nikolov
63
Egzon Bejtulai
E. Bejtulai
63
Aleksandar Trajkovski
A. Trajkovski
63
Tihomir Kostadinov
T. Kostadinov
63
Michael Gregoritsch
M. Gregoritsch
78
Enis Bardhi
E. Bardhi
82
Ivan Trickovski
I. Trickovski
82
Stefan Lainer
S. Lainer
85
Visar Musliu
V. Musliu
86
Milan Ristovski
M. Ristovski
86
Marko Arnautović
M. Arnautović
89
Konrad Laimer
K. Laimer
93
Julian Baumgartlinger
J. Baumgartlinger
93
Xaver Schlager
X. Schlager
94
Stefan Ilsanker
S. Ilsanker
94
4-4-1-1
5-3-2
Daniel Bachmann D. Bachmann 13
Stefan Lainer S. Lainer 21
Aleksandar Dragovic A. Dragovic 3
Martin Hinteregger M. Hinteregger 4
Andreas Ulmer A. Ulmer 2
Christoph Baumgartner C. Baumgartner 19
Konrad Laimer K. Laimer 24
Xaver Schlager X. Schlager 23
David Alaba D. Alaba 8
Marcel Sabitzer M. Sabitzer 9
Sasa Kalajdzic S. Kalajdzic 25
Stole Dimitrievski S. Dimitrievski 1
Boban Nikolov B. Nikolov 16
Stefan Ristovski S. Ristovski 13
Darko Velkovski D. Velkovski 14
Visar Musliu V. Musliu 6
Ezgjan Alioski E. Alioski 8
Enis Bardhi E. Bardhi 17
Arijan Ademi A. Ademi 5
Elif Elmas E. Elmas 21
Goran Pandev G. Pandev 10
Aleksandar Trajkovski A. Trajkovski 9

A cserecsatárok elintézték Észak-Macedóniát

Az első félidőben hamar kialakult az előre várt kép, Ausztria birtokolta a labdát, míg az északmacedónok főleg védekeztek és ellentámadásból veszélyeztettek. Egy megingás azonban elég volt a bajhoz, Sabitzer hosszú, de erős átívelését Lainer szép mozdulattal a levegőben belsőzte kapuba.

Az osztrák védelem azonban összehozott egy lehetőséget Goran Pandevnek, a rutinos csatár pedig nem hibázott. Ezzel ő lett az Eb-történelem második legidősebb gólszerzője.

Térfélcsere után gyűrték egymást a csapatok, sokáig nem is tűnt reálisnak, hogy lesz döntés. Az utolsó negyedórában viszont jobban cseréltek az osztrákok, előbb Gregoritsch ért bele jól Alaba labdájába, majd Arnautovic használt ki egy védelmi megingást, így Ausztria megnyerte történelme első Európa-bajnoki mérkőzését.

Lesz-e győztes gól?

Mert nem kérdés, mindkét csapat érzi a vérszagot. Csak épp nem elég jó ahhoz, hogy nagy helyzetet hozzon össze. Az osztrákok leginkább beívelésekben bíznak, az északmacedónok kreatív középpályásainak indításaiban, de eddig egyik sem tudott döntő faktorrá válni.

Dimitrievski szenzációsat védett

Kettős cserén estek túl az északmacedónok, szinte rögtön jött is az ellenfél támadása. Egy bal szélről érkező beívelést két hátvéd szorításában is meg tudta csúsztatni Gregoritsch, de Stole Dimitrievski nagy vetődéssel kipaskolta a bal alsóba tartó labdát. Ez most nagyon szép volt.

Na, ebben most volt kakaó!

Az északmacedónok adogattak jól, a jobb szélen Nikolovra jött ki az akció egy remek kiugratással, de Bachmann hibátlanul zárta a szöget és nem lehetett alatta begurítani a labdát. A kipattanót Pandev még kapura emelte távolról, de nem volt veszélyes, így maradt az 1-1.

Nagyon sok a hiba

Elkezdtek kapkodni a csapatok, ami rengeteg kis és nagy hibához vezetett. Nem nagyon van összefüggő játék, egyedül annyi körvonalazódott ki, hogy az osztrákok nyomnak és az északmacedónok védekeznek.

Jobban kezdenek az északmacedónok

Előbb egy veszélyes szabadrúgást ívelhetett be Bardhi, majd egy percre rá a pálya túloldalán sarokkal hozta jó helyzetbe Nikolovot, de lefutotta őt az osztrák védője. Élénken indul a második félidő, de ránk is férne egy kis akció ezen a meccsen.

Ez végig szorosnak ígérkezik

Nagyjából azt kaptuk, amire számítani lehetett, Ausztria 58 százalékban birtokolta a labdát, vagyis inkább az osztrákok irányították a meccset. Ami érdekes hogy öt kapura lövésükre két északmacedón próbálkozás jutott, viszont Ausztria szabálytalankodott többet, tízszer jöhetett az ellenfél szabadrúgással.

Gyűrik egymást a csapatok rendesen

Bardhit már négyszer csak szabálytalanul tudták megállítani, de nem lett durva a meccs, csak egy kicsit feszültebbek a csapatok. Helyzetek nagyon nincsenek, az osztrákok nem igazán találták a fogást az elmúlt cirka tíz percben az ellenfelükön. Persze meg is fogta őket a gól. Az északmacedónok sok rossz döntést hoztak támadásban, nekik ezért jutott egyedül egy távoli égbe lőtt kísérlet.

Naná, hogy Pandev szerzi a történelmi északmacedón gólt!

Ki más?! Őrült szerencsés találat volt, Alioski beívelését Hinteregger a csapattársába lőtte, Trajkovski ezzel helyzetbe is került. Úgy tűnt viszont, hogy még időben odaér a kapus, ám a Bachman, Dragovic, Trajkovski hármas földre kerülése után kigurult a labda, az érkező Goran Pandev pedig a hálóba gurított. Ezzel Pandev minden idők második legidősebb gólszerzője az Eb-n 37 évesen 321 naposan.

Azért mindent az északmacedónok ellen sem lehet

Egy újabb Sabitzer beadásba ezúttal Kalajdzic ért bele, de Dimitrevski ha nem is első szándékból, de magához tudta húzni a labdát. Az látszik, hogy az osztrákok felkészültek az ellenfelükből, támadásban és védekezésben is résen vannak.

Az osztrákok kezdték a meccset

Nagyon óvatosan. 2016-ban a amagyarok ellen megégett a csapatuk, bizonyára idén nem szeretnék ugyanezt. Az északmacedónok mélyen visszahúzódva védekeznek, ahogyan az várható is volt. Most még nagy a fegyelem és a koncentráció mindkét oldalon.

Nagyon erős az osztrák csapat

Nem kérdés, hogy ők az esélyesek kilenc Bundesliga-játékossal a pályán. Laimer és Alaba a középpályán alkothatnak valamit, Sabitzer és Kalajdzic a támadásoknál válhat főszereplővé.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik