Élő Közvetítés

Szlovákia kihasználta az emberelőnyt és a lengyel gyengélkedést

Dmitri Lovetsky / POOL / AFP
Dmitri Lovetsky / POOL / AFP
Szlovákia kihasználta a lengyel válogatott első félidőbeli gyengélkedését, majd az emberelőnyt és 2-1-es győzelemmel rajtolt az Európa-bajnokság E csoportjában.  

Közép-európai rangadóval folytatódott az Európa-bajnokság, hétfő délután az E csoport első mérkőzésén Lengyelország és Szlovákia csapott össze egymással. A felek legutóbb 2013-ban találkoztak egymással, akkor a szlovákok 2-0-ra győztek és az egyik gólt a Fradiban szereplő Robert Mak szerezte, aki ezúttal a kezdőcsapatban kapott helyet.

Kapcsolódó
A magyaroknál nincsen szenvedélyesebb válogatott
Legalábbis így véli Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya.

Aktívabban kezdtek a lengyelek, de helyzetig nem jutottak el, így szép lassan az ellenfél is összekapta magát és nem csupán kiegyenlítette a játékot, de a vezetést is megszerezte.

A 18. percben Mak elindult az oldalvonal mellől, kicselezett két védőt, lövése nyomán a labda a kapufára, onnan pedig a vetődő Szczesnyre pattanva jutott a hálóba (0-1).

A lengyeleket megfogta a gól és nem is nagyon ocsúdtak fel ebből a kábulatból: az első félidő úgy pergett le, hogy egyetlen lövést sem eresztettek meg Dúbravka kapujára.

Paulo Sousa szövetségi kapitány biztosan nem simogatta meg a buksikat az öltözőben, mert szünet után olyan lendülettel jött ki a lengyel válogatott, hogy fél perc alatt egyenlített Linetty találatával (1-1).

Az 51. percben ismét ő próbálkozott, de Dúbravka védett. És amikor a lengyelek tényleg átvették volna az irányítást, akkor jött az újabb fordulat: a sárga lapos Krychowiak odapakolt Hromadának, ez is sárga és természetesen piros.

Az emberelőnybe került szlovákok gyorsan éltek is a váratlan lehetőséggel, a 69. percben Skriniar vett le egy labdát a 16-oson belül, mivel senki sem zavarta, 14 méterről be is varrta a kapu jobb oldalába (1-2).

Innen már csak ügyesen kellett játszani és megőrizni az előnyt, ami nem volt könnyű feladat, ugyanis a lengyelek tíz emberrel is nagyon nyomtak, az utolsó percekben Lewandowski fejjel, Bednarek és Glik pedig lábbal hagyott ki nagy helyzetet.

Az eredmény maradt a 2-1, így Szlovákia a 2016-os, oroszok elleni siker után megszerezte második győzelmét az Európa-bajnokságok történetében.

Jún. 14. Június 14. 18:00
Szentpétervár Krestovsky Stadion

Wojciech Szczesny
W. Szczesny
18
Tomas Hubocan
T. Hubocan
20
Grzegorz Krychowiak
G. Krychowiak
22
Karol Linetty
K. Linetty
46
Grzegorz Krychowiak
G. Krychowiak
62
Grzegorz Krychowiak
G. Krychowiak
62
Milan Skriniar
M. Skriniar
69
Karol Linetty
K. Linetty
74
Przemyslaw Frankowski
P. Frankowski
74
Maciej Rybus
M. Rybus
74
Tymoteusz Puchacz
T. Puchacz
74
Jakub Hromada
J. Hromada
79
Patrik Hrosovsky
P. Hrosovsky
79
Peter Pekarik
P. Pekarik
79
Martin Koscelník
M. Koscelník
79
Mateusz Klich
M. Klich
85
Jakub Moder
J. Moder
85
Piotr Zielinski
P. Zielinski
85
Karol Swiderski
K. Swiderski
85
Lukas Haraslín
L. Haraslín
87
Michal Duris
M. Duris
87
Róbert Mak
R. Mak
87
Tomás Suslov
T. Suslov
87
Ondrej Duda
O. Duda
92
Jan Gregus
J. Gregus
92
4-3-3
4-2-3-1
Wojciech Szczesny W. Szczesny 1
Bartosz Bereszynski B. Bereszynski 18
Kamil Glik K. Glik 15
Jan Bednarek J. Bednarek 5
Maciej Rybus M. Rybus 13
Karol Linetty K. Linetty 8
Grzegorz Krychowiak G. Krychowiak 10
Mateusz Klich M. Klich 14
Kamil Józwiak K. Józwiak 21
Robert Lewandowski R. Lewandowski 9
Piotr Zielinski P. Zielinski 20
Martin Dúbravka M. Dúbravka 1
Peter Pekarik P. Pekarik 2
Lubomir Satka L. Satka 5
Milan Skriniar M. Skriniar 14
Tomas Hubocan T. Hubocan 15
Juraj Kucka J. Kucka 19
Jakub Hromada J. Hromada 25
Lukas Haraslín L. Haraslín 18
Marek Hamsík M. Hamsík 17
Róbert Mak R. Mak 20
Ondrej Duda O. Duda 8

A Fradi-légiós és a Lewandowskit leszedő védő intézte a szlovák meglepetést

Szlovákia 2-1-re győzött Lengyelország ellen az Európa-bajnokság E csoportjában. Az első félidőben jobban játszottak a szlovákok, a Fradi légiósa, Mak hozta össze szép szóló révén az első gólt, igaz, ezt végül a lengyel kapus, Szczesny öngóljának írták be, mert a kapufáról visszapattanó labda az ő testéről vágódott be. A lengyelek alig fél perc alatt egyenlítettek a szünet után, de aztán jött az újabb fordulat, Krychowiak begyűjtötte a második sárgáját, és az emberelőnyt kihasználták a szlovákok, a Lewandowskit kiválóan őrző Skriniar szép gólt szerzett egy szöglet után. A csoportban Spanyolország és Svédország szerepel még.

Kiállítás a lengyeleknél!

Krychowiak volt felelőtlen, már volt egy sárgája, amikor odanyomott egyet Hromadának, a bírónál ez is sárga volt, úgyhogy tíz emberre fogyatkoztak a lengyelek.

Linetty nagy pillanata

A 2016-os Eb-n és a 2018-as vébén is kerettag volt, de egyik alkalommal sem lépett pályára. Most övé volt az első lengyel kaput eltaláló lövés, és egyből gólt szerzett.

Ennyi volt

Szlovákia 1-0-ra vezet a lengyelek ellen, akik eddig nagyon halovány produkciót vezettek elő a szentpétervári stadionban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik