Élő Közvetítés

Itt a dán csoda, oroszveréssel jött össze a továbbjutás

Stuart Franklin/Getty Images
Stuart Franklin/Getty Images

Dánia 4-1-re legyőzte Oroszországot a B csoport zárófordulójában az Európa-bajnokság hétfői játéknapján.

Már az első perctől látszott, hogy az oroszok csak védekezni jöttek Koppenhágába, de a dánok sokáig nagyon nem tudtak mit kezdeni az ellenfél védelmével, sőt még Golovin veszélyeztetett. Aztán jött előbb Höjbjerg bombája kerülte el centikkel a kaput, majd Damsgaard  is átlövéssel próbálkozott, de ő a bal felső sarokba talált be.

Szünetig nem is változott semmi, aztán térfélcserét követően beindult a meccs. Először egy oroszoktól kapott pocsék hazaadást passzolt Yussuf Poulsen az üres kapuba.

Aztán Artyom Dzjuba szépített egy tizenegyesből, így újra szorossá válhatott a meccs.

Ezt követően nehéz lett volna megsolni, melyik csapatnak sikerül legközelebb gólt lőnie, mert bár a hazaiaknak volt több helyzete, Matvej Szafanov mindent védett. Egészen a 79. percig, amikor három bravúr után Christensen bebombázta a harmadik dán gólt.

Az oroszok rögtön letámadtak volna, de ez lett a vesztük, ellentámadásból Maehle lőtt szépen a jobb alsó sarokba és így a hajrára végképp eldőlt minden.

https://twitter.com/fdematch/status/1407076205958995974

Eközben Belgium 2-0-ra verte Finnországot, vagyis a belgák mögött körbeverés alakult ki, amiből a dánok jöttek ki legjobban. Az utolsó forduló előtt még nullapontos Dánia így másodikként jutott tovább.

Jún. 21. Június 21. 21:00
Koppenhága Parken Stadion

Fjodor Kudrjasov
F. Kudrjasov
28
Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
38
Thomas Delaney
T. Delaney
57
Yussuf Poulsen
Y. Poulsen
59
Daniel Wass
D. Wass
60
Jens Stryger Larsen
J. Larsen
60
Yussuf Poulsen
Y. Poulsen
60
Kasper Dolberg
K. Dolberg
60
Alekszej Mirancsuk
A. Mirancsuk
61
Alekszandr Szoboljov
A. Szoboljov
61
Magomed Ozdojev
M. Ozdojev
61
Rifat Zsemaletgyinov
R. Zsemaletgyinov
61
Daler Kuzjajev
D. Kuzjajev
67
Makszim Muhin
M. Muhin
67
Fjodor Kudrjasov
F. Kudrjasov
67
Vjacseszlav Karavejev
V. Karavejev
67
Artyom Dzjuba
A. Dzjuba
70
Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
72
Christian Nörgaard
C. Nörgaard
72
Igor Divejev
I. Divejev
75
Andreas Christensen
A. Christensen
79
Joakim Maehle
J. Maehle
82
Martin Braithwaite
M. Braithwaite
85
Andreas Cornelius
A. Cornelius
85
Thomas Delaney
T. Delaney
86
Mathias Jensen
M. Jensen
86
3-5-1-1
3-4-2-1
Matvej Szafonov M. Szafonov 16
Igor Divejev I. Divejev 3
Fjodor Kudrjasov F. Kudrjasov 13
Georgij Dzsikija G. Dzsikija 14
Magomed Ozdojev M. Ozdojev 7
Roman Zobnyin R. Zobnyin 11
Alekszandr Golovin A. Golovin 17
Mário Fernandes M. Fernandes 2
Daler Kuzjajev D. Kuzjajev 23
Alekszej Mirancsuk A. Mirancsuk 15
Artyom Dzjuba A. Dzjuba 22
Kasper Schmeichel K. Schmeichel 1
Andreas Christensen A. Christensen 6
Simon Kjaer S. Kjaer 4
Jannik Vestergaard J. Vestergaard 3
Daniel Wass D. Wass 18
Pierre-Emile Höjbjerg P. Höjbjerg 23
Thomas Delaney T. Delaney 8
Joakim Maehle J. Maehle 5
Martin Braithwaite M. Braithwaite 9
Mikkel Damsgaard M. Damsgaard 14
Yussuf Poulsen Y. Poulsen 20

Igazi csoda: Dánia továbbjutott

Az utolsó fordulót pont nélkül kezdő dánok 4-1-re verték az oroszokat és mivel közben a finnek kikaptak, a skandináv csapat jutott tovább a belgák mögött.

Damsgaard távoli gólja indította be az érdemi eseményeket a bekkelő oroszok ellen, majd térfélcsere után Poulsen talált be egy ellenféltől kapott labdából. Dzjuba ugyan szépített tizenegyesből, de a felspannolt dánok előbb Christensen távoli bombájával, majd Maehle szépen helyezett lövésével biztosították be a sikert.

Elképesztő, honnan jött föl a dán csapat

Pont nélkül ment neki az utolsó meccsnek Dánia és végül csoportmásodikként tovább fog jutni. A belgák 2-0-ra mennek, Koppenhágában pedig végtelen mennyiségű sör fog folyni.

Nehezen, de begyötörtek egy harmadikat a dánok

Először egy szabadrúgást védett a kapus, majd Christensen fejesét is megfogta, sőt Braithwaite kétszer is közvetlen közelről próbálkozott, ám azokat is hárította Szafonov. A messziről kapura bombázó Christensen lövése viszont már utat talált a kapuba.

Nagyon belehúztak a dánok

Evés közben jön meg az étvágy? Először Braithwaite lőtt egy eltotojázott helyzet végén a kapus ölébe, majd a csereként beálló Dolberg tolta meg rosszul a labdát a tizenhatoson belül.

Már megint ápolás

Fjodor Kudrjasov és Höjbjerg csúnyán összefejelt, hosszasan ápolták őket. A dán kötéssel folytatja a meccset, az orosz némi jegelést követően csak simán újra pályára léphetett.

Kevés akció, egy szép gól

Nagyjából így foglalható össze az első 45 perc. Az oroszok védekeztek, a dánok izzadtak. A skandinávok 67 százalékban birtokolták a labdát, ami azért jól meg is mutatja, hogy milyen felfogásban játszozzak az oroszok. Érdekes, de mégsem a dánok lőttek többször kapura (3), hanem az orosz válogatott (4), de mindkét csapat egyszer-egyszer talált kaput.

Ez eddig rém gyenge a dánoktól

Semmi különlegeset nem sikerült még alkotnia a hazai pályán játszó csapatnak. Két kósza beadással próbáltak veszélyeztetni, de hát ezt simán kifejelték az orosz védők. Ennél több kell a győzelemhez.

Ha ezt Höjbjerg belövi, azonnal szobrot kap

Az oroszok sündisznóállásával látványosan nem tud mit kezdeni Dánia, sőt még inkább Golovin megindulásai okoztak gondot. Ami nem megy kidolgozott akciókból, talán átlövésből bejöhet, mert Höjbjerg őrült erővel bombázta kapura a labdát cirka 20-25 méterről és alig tévesztett célt.

Mégis az oroszoké az első helyzet!

Golovin indult meg jó cselekkel középen, aztán Simon Kjaer mellett is elrobogott, csak egy rendes lövésre nem maradt már ereje. Éppen oda lőtte, ahol Schmeichel állt, neki meg nem lehet tíz méterről kötényt adni.

Hű de hosszú meccs lesz ez így

Az oroszok már most húzzák az időt rettenetesen, közben borulnak is jobbra, balra. Az illúziója sincs meg, hogy bármit fociznának majd. Minden a dánok támadásain múlik így.

Na igen, már most parkol az orosz busz

Ahogy az elterjedt a szurkolók körében, az oroszok betolták a buszt. Öt védővel és négy középpályással bekkelnek, egyértelmű a csapat célja. A dánok egyelőre nem sokra mennek a mezőnyfölénnyel.

Rengetegen drukkolnak Dániának

Christian Eriksen története megérintette a sportvilágot. A dánok játékosa előzmények nélkül esett össze az első fordulóban, később kiderült, hgoy a szíve is megállt. Simon Kjaer csapatkapitány kezdte az újraélesztését, amit az orvosok fejeztek be, de a lényeg, hogy túlélte a középpályás. A dánok viszont befejezték a meccset, 1-0-s vereséget szenvedve. Azóta sokkal jobban van Eriksen és a dán válogatott is, de sokan remélik, hogy az oroszok legyőzésével egyenesbe jönnek.

Íme a főszereplők

Az oroszok célja egyértelmű: csak gólt ne kapjunk! Ezzel ugyanis továbbjuthat a csapat. A dánoknak viszont csak a győzelem jó, így aztán nem meglepő még a három csatár sem.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik