Hírek sport

Marko Arnautovic gólöröméből politikai és rasszista botrány is lehet

Daniel Mihailescu - Pool/Getty Images
Daniel Mihailescu - Pool/Getty Images

Marko Arnautovic nagy felháborodást okozott az Észak-Macedónia ellen 3-1-re nyerő osztrák válogatott tagjaként az Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó
Foci-Eb: nacionalista kirohanása miatt indult vizsgálat, tíz meccset is kaphat
A játékos ugyan bocsánatot kért, de az UEFA vizsgálatot indított.

A támadó csereként lépett pályára a mérkőzésen az 59. percben és nem sokkal a lefújás előtt állította be a végeredményt egy védelmi hibának hála. Meglepő módon azonban nem úgy ünnepelt, ahogy egy gólszerzőtől megszokhattuk, hanem válogatott trágárságokat ordított, ráadásul a nemzetközileg ismért okét mutatott a kamerába, amelyet sok helyen a fehér hatalom szimbólumaként használnak. Ezért lépett közbe a csapatkapitány, David Alaba és elrángatta csapattársát, miután befogta a száját.

Sokáig nem derült ki semmi arra nézve, hogy kinek és mit ordibált Arnautovic vasárnap este, hétfő délutánra viszont több beszámoló is napvilágot látott. Ezek szerint az egyik játékos etnikai hovatartozását firtatta és mivel a lefújás után Ezgjan Alioskival vitatkozott, rá gyanakodnak az újságírók. A beszámolók szerint Arnautovic azt kiabálta, hogy az északmacedónok basszák meg az albán anyjukat.

Nem tudni, ez valóban elhangzott-e, mindenesetre az osztrák focista jobbnak látta, ha közzétesz egy bocsánatkérő üzenetet Instagram-sztorijában.

Érzelmileg felhevült állapotban mondtam tegnap dolgokat, amiért szeretnék BOCSÁNATOT kérni, különösen az albán és északmacedón barátaimtól. Egy dolgot leszögeznék: NEM VAGYOK RASSZISTA! Majdnem minden országban vannak barátaim, a sokszínűség pártján állok. Aki ismer engem, pontosan tudja ezt

– írta Arnautovic.

Az „albánozás” elég kényes téma az északmacedónoknak, akik politikai és etnikai hovatartozásukért is küzdenek, ezért különösen fájdalmas minden olyan komment, amely ezt próbálja elgáncsolni. Bizonyára az UEFA is kivizsgálja majd az esetet, nem lenne meglepő, ha Arnautovicot eltiltanák a tettéért.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik