Hírek sport

Libabőr, ahogy az egész dán stadion nekiállt énekelni

Vladimir Pesnya / Sputnik / Sputnik via AFP
Vladimir Pesnya / Sputnik / Sputnik via AFP

Dánia hajtotta végre eddig az Európa-bajnokság csodáját. Az egyik társrendezőt sokan emlegették úgy, mint amely komoly meglepetést okozhat a tornának, aztán a finnek elleni nyitómeccsük első félidejében Christian Eriksen összeesett, a pályán kellett újraéleszteni. A meccset csak később tudták folytatni, amikor kiderült, hogy stabilizálni tudták az Interrel bajnoki címet nyert középpályás állapotát – azóta már szívműtéte volt és elhagyhatta a kórházat is –, de ilyen történések után egyáltalán nem meglepő, hogy az Eb-újonc Finnország nyerte meg a mérkőzést.

Kapcsolódó
Kiengedték Christian Eriksent a kórházból
Sikeres műtétet hajtottak rajta végre.

A második fordulóban már a 2. percben vezetést szerzett Dánia, de a világranglistát vezető Belgium a második félidőre bedobta a világ egyik legjobb játékosát, Kevin De Bruynét, ez pedig döntőnek bizonyult, a belgák fordítottak és nyertek. Így a dánok az utolsó csoportkörnek az utolsó helyen, nulla ponttal vágtak neki.

Azt sikerült 4-1-re legyőzni Oroszországot, Belgium közben legyőzte Finnországot, a három hárompontos csapat minitabelláján pedig a legjobb gólkülönbséggel záró Dánia végzett az élen, azaz így csoportmásodikként jutott be a nyolcaddöntőbe.

Kapcsolódó
Itt a dán csoda, oroszveréssel jött össze a továbbjutás
Csak egy győzelemmel és finn vereséggel jöhetett össze. Így történt.

Oroszország ellen az első gólt Mikkel Damsgaard a Sampdoria 20 éves középpályása szerezte egy látványos lövéssel, a koppenhágai stadion pedig már ezt követően rákezdett a Re-Sepp-Ten című dalra. Libabőr.

A dalszöveget teljesen egészében nem fordítanánk le, a lényege, hogy a vörös-fehér csapat (utalva a nemzeti színekre) lehet sokak szemében egy rút kiskacsa, de bátran vonul csatába. „Vörösek vagyunk, fehérek vagyunk, együtt vagyunk, egymás mellett” – szól a refrén szabadfordításban. A dal egyébként még az 1986-os labdarúgó-világbajnokság kapcsán készült a dán válogatott számára.

Az is kiderült már, hogy Walesszel találkozik Dánia a nyolcaddöntőben és elnézve Gareth Bale-ék játékát, nem tűnik leküzdhetetlen akadálynak a brit csapat.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik