Hírek sport

Végre volt egy gól az Eb-n szabadrúgásból, de vajon hibázott a kapus?

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

Amikor Argentína a Copa América negyeddöntőjében 3-0-ra megverte Ecuadort, akkor a korábban két gólpasszt kiosztó Lionel Messi állította be a végeredményt egy parádés szabadrúgásgóllal. El is terjedt a neten az a jól hangzó statisztika, hogy Messi a Copán kettővel több gólt szerzett szabadrúgásból (kettőt egészen pontosan), mint az Európa-bajnokság komplett mezőnye.

Azért is hangzott jól ez a statisztika, mert igaz volt.

Míg a 2016-os Eb-n összesen négyszer találtak be a csapatok szabadrúgásból – egyszer Dzsudzsák Balázs –, addig ezen a tornán a második elődöntőig kellett várni rá. A 21 éves Mikkel Damsgaard volt az elkövető, a dán lövése után a labda átszállt az angol sorfal felett, Jordan Pickford pedig hiába nyújtózott, nem tudott védeni (a videót itt lehet megnézni).

M4 Sport

 

Joggal merülhet fel az emberben, hogy hibázott az angolok kapusa, de a dán csapat is nehéz helyzetbe hozta őt, meg hát ne hallgassuk el azt sem, hogy Damsgaard kiválóan végezte el a rúgást. Utólag visszanézve az esetet talán szerencsésebb lett volna, ha Pickford jobban a kapu közepe fele helyezkedett volna el és ott várja a lövést, csakhogy az angolok sorfala mellett a dánok is építettek egy falat, amivel egyfelől takarták a szabadrúgást elvégző csapattársukat, másfelől még el is hitették vele, hogy oda érkezik majd a lövés. Így azonban, mire a kapus észrevette a labdát, már késő volt, az viszont nem biztos, hogy jó döntés volt, hogy jobb kézzel nyúlt a labda után és nem ballal.

Jordan Pickford a bekapott gól ellenére, amely az első volt ezen az Eb-n, továbbjutást ünnepelhetett, Anglia ugyanis fordított és hosszabbításban kiharcolta a döntős szereplést. Az Everton kapusa pedig rekordot döntött: a legendás Gordon Banks 1966-ban 720 percen át őrizte meg kapott gól nélkül az angol válogatott kapuját, ezt szárnyalta túl Pickford.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik