Élő Közvetítés

Hosszabbításban harcolta ki Anglia az Eb-döntős szereplést

Mignott/DeFodi Images via Getty Images
Mignott/DeFodi Images via Getty Images

Olaszország ellenfele Anglia lesz az Európa-bajnokság döntőjében, miután a szerdai elődöntőben Gareth Southgate csapata hosszabbítás után 2-1-re verte Dániát.

Az első félidő gyenge tapogatózással kezdődött, majd idegeskedéssel és sok labda eladásával folytatódott. Mikkel Damsgaard azonban a 30. percben megszerezte az Eb első szabadrúgásgólját, amivel felpörgött a meccs is.

Az angolok teljesen átvették a mérkőzés irányítását ezután, a nyomás pedig góllá is érett, miután Harry Kane kiugratta Bukayo Sakát, aki az alapvonalról középre lőtte a labdát. Erre Raheem Sterling előtt Simon Kjaer ért oda becsúszva, de irányítani nem tudta már és a saját kapujába pofoztaa labdát. Ezután is az angolok szorongattak, így a szünet inkább a dánoknak jött jól.

A második félidőben többször is Kasper Schmeichel és Jordan Pickford gondoskodott róla, hogy 1-1 maradjon az állás, felváltva jöttek a helyzetek mindkét kapu előtt. Döntőnek bizonyult viszont, hogy a pirosmezesek apránként elfogytak. Először Andreas Christensen szorult cserére, majd a lefújás előtt nemsokkal Thomas Delaney is. A hosszabbításra érezhetővé vált, hogy a skandináv játékosok elkészültek erejükkel teljesen, az angolok viszont jól bírták a tempót.

A végső döntés a 101. percre maradt, amikor Sterling egy véleményes büntetőt harcolt ki, amit Harry Kane ugyan kihagyott, de a kipattanót a hálóba passzolta, ezzel döntőbe lőtte Angliát.

Az angol válogatott története második fináléjára készül nagy tornán, de nagyon nehéz dolga lesz a spanyolokat tizenegyesekkel búcsúztató olaszok ellen.

Júl. 7. Július 7. 21:00
London Wembley Stadion
Elődöntő

Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
30
Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
30
Simon Kjaer
S. Kjaer
39
Harry Maguire
H. Maguire
49
Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
67
Yussuf Poulsen
Y. Poulsen
67
Kasper Dolberg
K. Dolberg
67
Christian Nörgaard
C. Nörgaard
67
Jens Stryger Larsen
J. Larsen
67
Daniel Wass
D. Wass
67
Bukayo Saka
B. Saka
69
Jack Grealish
J. Grealish
69
Daniel Wass
D. Wass
72
Thomas Delaney
T. Delaney
88
Mathias Jensen
M. Jensen
88
Declan Rice
D. Rice
95
Jordan Henderson
J. Henderson
95
Mason Mount
M. Mount
95
Phil Foden
P. Foden
95
Harry Kane
H. Kane
104
Jannik Vestergaard
J. Vestergaard
105
Jonas Wind
J. Wind
105
Jack Grealish
J. Grealish
106
Kieran Trippier
K. Trippier
106
4-2-3-1
3-4-3
Jordan Pickford J. Pickford 1
Kyle Walker K. Walker 2
John Stones J. Stones 5
Harry Maguire H. Maguire 6
Luke Shaw L. Shaw 3
Kalvin Phillips K. Phillips 14
Declan Rice D. Rice 4
Bukayo Saka B. Saka 25
Mason Mount M. Mount 19
Raheem Sterling R. Sterling 10
Harry Kane H. Kane 9
Kasper Schmeichel K. Schmeichel 1
Andreas Christensen A. Christensen 6
Simon Kjaer S. Kjaer 4
Jannik Vestergaard J. Vestergaard 3
Jens Stryger Larsen J. Larsen 17
Pierre-Emile Höjbjerg P. Höjbjerg 23
Thomas Delaney T. Delaney 8
Joakim Maehle J. Maehle 5
Martin Braithwaite M. Braithwaite 9
Kasper Dolberg K. Dolberg 12
Mikkel Damsgaard M. Damsgaard 14

Harry Kane intézte el a dánokat

Az első félidő gyenge tapogatózással kezdődött, majd idegeskedéssel és sok labda eladásával folytatódott. Damsgaard szabadrúgásgóljával viszont felpörgött a meccs, előbb a dánok vezettek egy szép akciót, majd az angolok teljesen átvették a mérkőzés irányítását. Végül a nyomás góllá is érett, Saka beadását Kjaer a saját kapujába pofozta becsúszva. Ezután is az angolok szorongattak, így a szünet inkább a dánoknak jött jól. A második félidőben többször is Schmeichel és Pickford gondoskodott róla, hogy 1-1 maradjon az állás, de a hosszabbításra érezhetővé vált, hogy a skandináv játékosok elkészültek erejükkel. Végül nem is bírták végig, a 101. percben Sterling egy véleményes büntetőt harcolt ki, amit Harry Kane ugyan kihagyott, de a kipattanót a hálóba passzolta, ezzel döntőbe lőtte Angliát.

Pickford védett nagyot

Braithwaite forgolódott addig, amíg kapura nem tudta lőni a labdát. Pickford nagyot vetődve paskolta szögletre a lövést, ami nem biztos, hogy kaput talált volna.

Egy kicsit beszorult Anglia

Egyáltalán nem tudnak nyomást gyakorolni a dánok, akik valamiért főleg középen erőltetik a játékot, pedig a szélső hátvédek sűrűn jelentkeznek labdáért. Az angolok viszont végtelen fegyelemmel zárják a területet és erővel is jobban bírják, mint a skandinávok, akik sokat is hibáznak az átadásoknál.

A dánokon a világ szeme

15 percük maradt, hogy erőt merítsenek az egyenlítéshez. Egy friss ember is beállt, de a skandinávok eléggé kimerültnek tűnnek, míg az angolok biztos, hogy stabil védekezésre állnak át a végére.

Schmeichel újabb bravúrja!

Harry Kane birkózott ki magának egy lövőhelyzetet és estében a jobb alsó sarkot vette célba. A dánok kapusa nagyot vetődve védett.

22:58

Carl Recine – Pool/Getty Images Angol kupaktanács a hosszabbítás előtt.

Folytatódott a meccs

Aránylag hamar újra útnak indult a labda. Lássuk, a teljesen kimerült dánokban van-e még annyi erő, hogy állják az angol rohamokat!

Jön a hosszabbítás!

Szorongatott Anglia rettentően, de az utolsó passzokat rendre kifejelték, vagy kirúgták a dán védők. Nem esett több gól, így aztán jön a kétszer 15 perc.

Rettenetesen nyomnak az angolok

Az elmúlt 6-7 percben teljesen a kapujához szögezték a dán válogatottat, de hősiesen védekeznek a skandinávok, akik szemlátomást teljesen elkészültek az erejükkel. A hatperces hosszabbításból már nincs sok hátra, érik a hosszabbítás mára is.

Megint rengeteg a hiba, feszült a meccs

A dánok nagyon pontatlanok, az utolsó passzok és indítások rendre pocsékül sikerülnek, az angolok átmenetben erősek, viszont a felállt védelemmel szemben tehetetlenek eddig. Az utolsó percek szorosak leszenk.

Christiensennek végül eddig ment a játék

Egy hosszú indítást rendkívül látványosan, a levegőben vetődve tudott blokkolni, de csak segítséggel tudott már a földről fölkelni. Nem kockáztattak innentől a dánok, Andersen váltotta.

Leizzadhatott egész Dánia

Harry Kane borult föl gyanúsan a tizenhatoson belül, ami több mint gyanús volt. A felévtelekből viszont az derült ki, hogy ez bár büntetőt ért volna, előtte már Kane is szabálytalankodott Poulsennel szemben, így nem járt a tizenegyes. Pár percig izgulhattak azért a dánok.

Wass rögtön akcióba lendült

Először szabadrúgást, majd bedobást végzett el, sőt egy beadása is volt ezután, ám azt Rice könnyedén kifejelte. Ezek után az angolok szereztek labdát és a csereként beállt Grealish-t inkább hátulról fellökte. Taktikai szabálytalanság volt, de fontos pillanatban. Sok dolga volt a beállása óta.

Hármat is cseréltek a dánok

Hosszasan állt a játék, mert Christensen ápolása miatt, de végül tudta folytatni a játékot. A hirtelen jött ivószünetet követően három helyen is változtatott Hjulmand, de Christensen pályán maradhatott. Stryger, Damsgaard és Dolberg ment le, a helyükre Wass, Nörgaard és Poulsen állt be.

Felpörgött a meccs

Egymás után jönnek a helyzetek, előbb Damsgaard lépett át egy labdát, ami így Dolberghez került, ő pedig lefordult védőjéről és gyengén a kapu közepére gurított. Ezután a túloldalon Sterlingék kavarták meg a dánok jobb oldali védelmét, Shaw középre lőtt passz egy védő lábán úgy pattant meg, hogy kis híján a második öngól is megszületett.

Schmeichel védett egy szenzációsat

Szabadrúgás után fejelhetett kapura Maguire, a jobb alsóba repülő labdát nagy vetődéssel piszkálta ki a dán kapus, így maradt az 1-1.

A dánok jobban kezdték a második félidőt

Dolberg távoli lövését kellett kitenyerelnie Pickfordnak, bár mint utóbb kiderült, lesen volt. Nem sokkal később az angol kapus a veszélyesen bekanyarodó labdákat kellett kiöklöznie.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik