Élő Közvetítés

Ausztria megnyerte a legfontosabb meccsét és először élte túl az Eb csoportkörét

Mihai BARBU / POOL / AFP
Mihai BARBU / POOL / AFP
Az osztrák labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte Ukrajnát, így története során először ott lesz az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában, ahol Olaszország lesz az ellenfele. Ukrajna a szerencsében bízhat.

Az osztrák kapitány úgy döntött, hogy mivel nem működött igazán jól eddig a csapata, az északmacedónok elleni történelmi győzelem ellenére sem, így visszaáll a jól bejáratott 4-3-2-1-es felállásra, úgy megy neki az ukránok elleni mérkőzésnek (visszatért a gólöröme miatt eltiltott Marko Arnautovic is), ahol csak a győzelem jelentett volna biztos továbbjutást a csoportból.

A húzás bevált.

Az osztrákok az első percektől kezdve lendületesen játszottak, sorra harcolták ki a szögleteket, az egyik után Baumgartner megszerezte a vezetést a 21. percben. A folytatásban még volt két nagy helyzete Arnautovicnak, amik kimaradtak, miközben a középpályán sok hibával játszó ukránok nem tudtak kibontakozni, alig jutottak el a rivális kapuja elé.

A második félidőben már valamivel veszélyesebbnek tűnt Ukrajna, egy öngólveszélyes osztrák tisztázást is láthattunk. Ausztria aztán rendezte a sorokat, szép labdajáratással irányították a mérkőzést, Andrij Sevcsenko csapata pedig összességében súlytalannak tűnt. Nem is sikerült aztán egyenlíteni, Ausztria 1-0-ra nyert.

Ausztria, amely Észak-Macedónia ellen első Eb-győzelmét aratta, második sikerével először jutott tovább a csoportból, a nyolcaddöntőben pedig Olaszországgal találkozik.

Ukrajna abban bízhat, hogy úgy alakulnak az eredmények, hogy a három szerzett pont és a mínusz 1-es gólkülönbség elég lehet a csoportharmadikok közt. Svájc már biztosan a Sevcsenko-csapat előtt van.

Kapcsolódó
A hollandok elrontották Goran Pandev visszavonulását
Hollandia már továbbjutott, Észak-Macedónia biztos kiesett.
Jún. 21. Június 21. 18:00
Bukarest Nemzeti Stadion

Christoph Baumgartner
C. Baumgartner
21
Christoph Baumgartner
C. Baumgartner
31
Christoph Baumgartner
C. Baumgartner
31
Alessandro Schöpf
A. Schöpf
31
Ruszlan Malinovszkij
R. Malinovszkij
46
Viktor Cigankov
V. Cigankov
46
Mikola Saparenko
M. Saparenko
68
Marlos
M. Marlos
68
Konrad Laimer
K. Laimer
72
Stefan Ilsanker
S. Ilsanker
72
Vitalij Mikolenko
V. Mikolenko
85
Artem Beszedin
A. Beszedin
85
Marko Arnautović
M. Arnautović
90
Sasa Kalajdzic
S. Kalajdzic
90
4-3-3
4-3-2-1
Georgij Buscsan G. Buscsan 1
Olekszandr Karavajev O. Karavajev 21
Ilija Zabarnij I. Zabarnij 13
Mikola Matvijenko M. Matvijenko 22
Vitalij Mikolenko V. Mikolenko 16
Mikola Saparenko M. Saparenko 10
Szerhij Szidorcsuk S. Szidorcsuk 5
Olekszandr Zincsenko O. Zincsenko 17
Andrij Jarmolenko A. Jarmolenko 7
Roman Jaremcsuk R. Jaremcsuk 9
Ruszlan Malinovszkij R. Malinovszkij 8
Daniel Bachmann D. Bachmann 13
Stefan Lainer S. Lainer 21
Aleksandar Dragovic A. Dragovic 3
Martin Hinteregger M. Hinteregger 4
David Alaba D. Alaba 8
Konrad Laimer K. Laimer 24
Xaver Schlager X. Schlager 23
Florian Grillitsch F. Grillitsch 10
Christoph Baumgartner C. Baumgartner 19
Marcel Sabitzer M. Sabitzer 9
Marko Arnautović M. Arnautović 7

Focitörténelem: Ausztria túlélte a csoportkört

Az osztrák labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte Ukrajnát, így története során először ott lesz az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában, Olaszország lesz az ellenfele. A győztes gólt Christoph Baumgartner szerezte a 21. percben, nem sokkal később azonban sérülés miatt le kellett cserélni. Ukrajnának bíznia kell a többi eredmény szerencsés alakulásában, hogy legyen keresnivalója a három pontjával a csoportharmadikok között.

Három perc

Ennyit kap még Ukrajna, hogy kiegyenlítsen.

Ez lett volna?

Az ukránok nagy lehetősége. Jaremcsuk mutatta be a tizenhatos vonalánál a passzt, de aztán inkább megtolta a labdát, lépéselőnybe került a védőjével szemben, majd jobbal lőtt, de a labda elment keresztbe a kapu előtt. Veszélyes volt.

Tizenegyest reklamál Ausztria

Benézték. Szép, rövidpasszos játék végén lőtt Arnautovic, konkrétan mellbe lőtte a védőt, de azért reménykedve Cakirra nézett.

Majdnem öngól!

Balról érkezett a labda egy ukrán szabadrúgást követően, Laimer mélyre hajolva akart fejjel tisztázni, azonban a saját kapuja felé célzott, Bachmannak kellett védenie.

Csak le kellett írni

Az elmúlt percek az ukránokról szólnak, ha nincsenek is nagy helyzeteik, de tempót váltottak, egyre többször bukkannak fel az osztrák tizenhatosnál. Ott aztán egyelőre elfogy a tudomány, de nem tesz rosszat a mérkőzésnek.

Lehet ennyi hibával pontszerzésben bízni?

Vége az első félidőnek, az ukrán középpályán megszámlálhatatlanul sok hiba van, ez meg is látszik a csapat játékán. Ausztria ezzel szemben visszaállt a jól megszokott hadrendjébe, a játékosok komfortosan is érzik magukat ebben látványosan, a góljuk mellett ráadásul már legalább két gólhelyzetük volt. Jelenleg Ausztriáé a csoport második, biztosan továbbjutásrt érő helye, Ukrajnának pedig neccesen nézne ki, ha három ponttal zárna.

Arnautovic...

Zabarnyi hagyott lepattani egy előreívelt labdát – amiről mi is tudjuk, hogy nem szabad… -, Sabitzer így lecsapott rá, majd átfűzte védőjét és estében Arnautovichoz passzolt, aki megint pocsék lövést eresztett el, Buscsan könnyedén védett.

Az Eb bénázása?

Erős induló, az biztos. Ausztria szinte mindent megtett azért, hogy két góllal vezessen, jobbról tökéletes ütemben érkezett a labda Arnautovic elé, aki viszont katasztrofálisan találta el azt, így még csak zavarni sem kellett ahhoz, hogy kb 12 méterről méterekkel lőjön mellé. Döbbenet.

18:35

Egy szép lövés Laimertől: jobbal tűzte rá, Buscsan azonban öklözve, látványos mozdulattal védett. Meglepődünk? Nem! Szöglet jött ugyanis, de ez most veszélytelen volt.

Ez már a nyolcadik osztrák sarokrúgás volt!

Ehhez nem kell mit hozzáfűzni

A legutóbbi két Eb-n az osztrákok öt gólt szereztek, abból háromnál Alaba adta a gólpasszt.

Le kellett cserélni a gólszerzőt

Már a gól előtt is ápolták, aztán megszerezte a vezetést, majd ismét az oldalvonal mellett találta magát. Ugyan megpróbált ismét visszatérni, de Baumgartner nem tudja folytatni. Schopf jött be a helyére.

Na végre, valamit villantott Ukrajna is

Safarenko forgatta meg a védőjét a bal szélen, befelé tolta a labdát majd jobbal lőtt, a kapus csak ütni tudta a labdát, de nem érte el a csapattárs a akipattanót.

Gól, persze egy szöglet után!

Az ötödik osztrák szöglet már meghozta a vezetést! Alaba ívelte középre természetesen, az imént még ápolt Baumgertner pedig megelőzte a védőjét, és félmagas helyzetbnől a kapuba lőtt. 0-1, most Ausztria áll biztos továbbjutásra!

De nagy hiba

Dadogott az ukrán labdakihozatal, sikerült úgy eladni a labdát, hogy két osztrák támadó áll két védővel szemben, de egy visszasegítő játékos előbb megakasztott Arnautovicot, a visszatérő támadó azonban így is lőni tudott, de a blokkról mellé pattant.

Egész jól mutat az osztrák csapat

Visszaálltak ugye a négyvédős felállásra, ami az ő sajátjuk, egyelőre mgabaiztosnak is tűnnek, miközben már a harmadik szögletet harcolták ki. Alaba beívelését Dragovic fejelte a kapu fölé.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik