Mignott/DeFodi Images via Getty Images
Élő Közvetítés

Hosszabbításban harcolta ki Anglia az Eb-döntős szereplést

Olaszország ellenfele Anglia lesz az Európa-bajnokság döntőjében, miután a szerdai elődöntőben Gareth Southgate csapata hosszabbítás után 2-1-re verte Dániát.

Az első félidő gyenge tapogatózással kezdődött, majd idegeskedéssel és sok labda eladásával folytatódott. Mikkel Damsgaard azonban a 30. percben megszerezte az Eb első szabadrúgásgólját, amivel felpörgött a meccs is.

Az angolok teljesen átvették a mérkőzés irányítását ezután, a nyomás pedig góllá is érett, miután Harry Kane kiugratta Bukayo Sakát, aki az alapvonalról középre lőtte a labdát. Erre Raheem Sterling előtt Simon Kjaer ért oda becsúszva, de irányítani nem tudta már és a saját kapujába pofoztaa labdát. Ezután is az angolok szorongattak, így a szünet inkább a dánoknak jött jól.

A második félidőben többször is Kasper Schmeichel és Jordan Pickford gondoskodott róla, hogy 1-1 maradjon az állás, felváltva jöttek a helyzetek mindkét kapu előtt. Döntőnek bizonyult viszont, hogy a pirosmezesek apránként elfogytak. Először Andreas Christensen szorult cserére, majd a lefújás előtt nemsokkal Thomas Delaney is. A hosszabbításra érezhetővé vált, hogy a skandináv játékosok elkészültek erejükkel teljesen, az angolok viszont jól bírták a tempót.

A végső döntés a 101. percre maradt, amikor Sterling egy véleményes büntetőt harcolt ki, amit Harry Kane ugyan kihagyott, de a kipattanót a hálóba passzolta, ezzel döntőbe lőtte Angliát.

Az angol válogatott története második fináléjára készül nagy tornán, de nagyon nehéz dolga lesz a spanyolokat tizenegyesekkel búcsúztató olaszok ellen.

Júl. 7. Július 7. 21:00
London Wembley Stadion
Elődöntő

Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
30
Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
30
Simon Kjaer
S. Kjaer
39
Harry Maguire
H. Maguire
49
Mikkel Damsgaard
M. Damsgaard
67
Yussuf Poulsen
Y. Poulsen
67
Kasper Dolberg
K. Dolberg
67
Christian Nörgaard
C. Nörgaard
67
Jens Stryger Larsen
J. Larsen
67
Daniel Wass
D. Wass
67
Bukayo Saka
B. Saka
69
Jack Grealish
J. Grealish
69
Daniel Wass
D. Wass
72
Thomas Delaney
T. Delaney
88
Mathias Jensen
M. Jensen
88
Declan Rice
D. Rice
95
Jordan Henderson
J. Henderson
95
Mason Mount
M. Mount
95
Phil Foden
P. Foden
95
Harry Kane
H. Kane
104
Jannik Vestergaard
J. Vestergaard
105
Jonas Wind
J. Wind
105
Jack Grealish
J. Grealish
106
Kieran Trippier
K. Trippier
106
4-2-3-1
3-4-3
Jordan Pickford J. Pickford 1
Kyle Walker K. Walker 2
John Stones J. Stones 5
Harry Maguire H. Maguire 6
Luke Shaw L. Shaw 3
Kalvin Phillips K. Phillips 14
Declan Rice D. Rice 4
Bukayo Saka B. Saka 25
Mason Mount M. Mount 19
Raheem Sterling R. Sterling 10
Harry Kane H. Kane 9
Kasper Schmeichel K. Schmeichel 1
Andreas Christensen A. Christensen 6
Simon Kjaer S. Kjaer 4
Jannik Vestergaard J. Vestergaard 3
Jens Stryger Larsen J. Larsen 17
Pierre-Emile Höjbjerg P. Höjbjerg 23
Thomas Delaney T. Delaney 8
Joakim Maehle J. Maehle 5
Martin Braithwaite M. Braithwaite 9
Kasper Dolberg K. Dolberg 12
Mikkel Damsgaard M. Damsgaard 14

Többet volt a labda az angoloknál

60 százalékban volt a hazai pályán szereplő csapatnál a labda, de ezen kívül teljesen kiegyenlített volt a meccs helyzetekben, kapura lövésekben és kaput eltalált lövésekben is.

Felsóhajthatnak a dánok

Az első félidő gyenge tapogatózással kezdődött, majd idegeskedéssel és sok labda eladásával folytatódott. Damsgaard szabadrúgásgóljával viszont felpörgött a meccs, előbb a dánok vezettek egy szép akciót, majd az angolok teljesen átvették a mérkőzés irányítását. Végül a nyomás góllá is érett, Saka beadását Kjaer a saját kapujába pofozta becsúszva. Ezután is az angolok szorongattak, így a szünet inkább a dánoknak jött jól.

Az elmúlt percekben brutális volt az angol nyomás

A stabil dán védelmen nincs fogás, próbálják a passzsávokat megnyitni, de skandinávok nagyon fegyelmezetten és lelkesen védekeztek. Egy-egy pánikoló védő csak kilőtte a labdát a veszélyes területről, nagyon beszorultak a pirosmezesek.

Itt az angol válasz, egyenlítettek a hazaiak

Kane indította a védelem mögé belépő Sakát, aki erőből lőtte középre laposan a labdát. Sterlingnek szánta, de a becsúszó Kjaer lábáról pattant a hálóba a labdát.

Damsgaard eszméletlenül nagy gólt lőtt!

Egy szabadrúgás után földre vitték Christiensent, amiért újabb szabadrúgást kapott Dánia. Damsgaard állt oda és erővel a léc alá bombázott. Pickford ujjal beleért, de védeni nem tudott. Vezet Dánia az Európa-bajnokság első szabadrúgásgóljával!

Rengeteg a hiba

Egy rövid időre átvették a dánok a kezdeményezést, de rendszeresen eladták a labdát indításkor. Az angol védők időnként csak kivágták a labdát, de folyamatos játék nem nagyon alakult ki.

Két-két pocsék lövésig jutottunk az első negyedórában

Többet van a labda az angoloknál, a dán játékosokon időnként érezni némi ijedtséget. Sterling először a bal szélről befelé cselezett és gyengén középre lőtt laposan. Pár perccel később Kane méterekkel kapu fölé bombázott. A túloldalon egy ellentámadás végén Pickfordhoz gurult a labda, majd a kapus eladta a labdát, de blokkolták Braithwaite lövését.

Éledeznek a dánok!

Egy nagyon szép egyérintős ellentámadásból Damsgaard indulhatott meg, de Walker nemes egyszerűséggel elzárta az útját a labda elől, így Pickfordé lett a labda.

Sterling és Kane egyre jobban érzik egymást

A nagy angol nyomásból majdnem gól is lett, jobb szélre kihúzódott Kane és nagyon szépen tekert a dán védők mögé, de Sterlingnek egy picikét hosszú volt a labda a túloldalon.

Az angolok kezdtek jobban

Letámadták a dánokat, de egy védelem mögé lőtt labdán kívül nem okoztak gondot, ezt pedig Schmeichel könnyedén kézbe vehette.

A másik angol himnusz, amit most kihagynának a drukkerek

Az Oasist alapító Noel Gallagher dala, a Don’t Look Back In Anger igazi sikerdal lett, amely később egyfajta nemzeti himnusszá vált Nagy-Britanniában: előbb a manchesteri terrortámadás után lépett elő a szolidaritás jelképévé, majd az angol labdarúgó-válogatott szurkolói is rákaptak. Erről írtunk bővebben itt:

Kapcsolódó
Létezik egy Oasis-dal, amit imádnak az angolok, de az idén nyáron nem szívesen énekelnék
Don't Look Back In Anger – az Oasis legismertebb dala az angol labdarúgó-válogatott kulturális közegének is része, de az idei foci Eb-n nagyon szeretnének megfeledkezni róla. Elmondjuk, miért.