Hírek sport

A dánok kapusa zseniálisan froclizta az angolokat az elődöntő előtt

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

Football’s coming home, vagyis a futball hazatér. Ez volt a szlogenje az 1996-os angliai Európa-bajnokságnak, amelyen Alan Shearer és társai az elődöntőig jutottak, de ott tizenegyesekkel kikaptak a későbbi győztes németektől.

Ahogy haladtunk előre a mostani tornán, és Anglia egyre-másra vette az akadályokat, a Football’s coming home ismét szállóige lett, a futballőrült ország azt várja, hogy 1966 óta először játsszon döntőt egy nagy tornán.

Ehhez Dániát kell legyőznie az angoloknak, és a dánok kapusát, a Leicester Cityben légióskodó Kasper Schmeichelt arról kérdezték, mit jelentene a csapatának, ha megakadályoznák, hogy a futball hazatérjen.

Volt már ilyen egyáltalán? Úgy értem, megnyerte már Anglia az Eb-t?

– kérdezett vissza Schmeichel, mire felvilágosították, hogy az angolok 1966 óta várnak az újabb csodára. „De az vébé volt, nem?” – kötözködött tovább viccesen a dán kapus, hozzátéve, nem az jár a fejében, mit jelentene megállítani az angolokat, hanem az, mit jelentene Dániának a döntőbe jutás.

Kasper édesapja, Peter fontos szereplője volt az 1992-es dán csapatnak, amely beugróként nyerte meg az Eb-t, ami az ország futballjának máig legnagyobb eredménye. A mostani csapatnak ehhez még két mérkőzést kell megnyernie, mindezt a keret legjobb játékosa, az első találkozón szívrohama után a pályán újraélesztett Christian Eriksen nélkül.

„Ez a társaság mindig különleges volt. Már régóta ezt mondjuk, de ez csak a mostani Eb-n történt drámai események után lett egyértelmű mások számára is. Számunkra sose volt kérdés, hogy milyen egységes és mentálisan erős ez a társaság, és ezek révén jutottunk el idáig.

Eriksen esete és a csapat menetelése összehozta a dán embereket, és olyan hihetetlen támogatásban van részünk, amit soha nem tapasztaltam a karrierem során

– magyarázta a 34 éves Schmeichel.

Dánia legutóbb tavaly októberben játszott az angolokkal, akkor a Nemzetek Ligája-találkozón Harry Maguire-t a 31. percben kiállították, a dánok pedig egy Eriksen-tizenegyessel 1-0-ra nyerni tudtak.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik