Hírek sport

Mit keres Szalai Ádám a válogatottban?!

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szalai Ádámot szétszedi a magyar szurkolók egy része, amiért kevés gólt rúg és megkopott a gyorsasága. Mégis sokat tesz hozzá a válogatott játékához.

Mit keres még Szalai Ádám a válogatottban?!

Ezzel a kérdéssel naponta szembesülhetünk a közösségi médiában, annak ellenére, hogy a csatár, a válogatott csapatkapitánya a Bundesligában játszik. Szalait azért kezdik ki a szurkolók, mert nem rúg elég gólt. Márpedig a futballközhely szerint ez egy csatár egyetlen érdemi mutatója.

A 33 éves támadó a szezonban húsz tétmeccsen valóban mindössze két gólig jutott a Mainzban. Egy évvel korábban is 28/2 állt a neve mellett, egy gólpasszal kiegészítve. Korábban jobb számokat produkált, de 2019 óta a válogatottban is megtorpant, Horvátország 2-1-s legyőzése után két évvel és egy nappal tudott újra betalálni tétmérkőzésen a lengyelek elleni vb-selejtezőn (3-3).

Csakhogy mióta a csatárokat illető tételmondat elterjedt, a játék is átalakult. A csatárok feladata az is, hogy megtartsák a labdát, lekössék a védők figyelmét, és a második hullámban érkező kreatív játékosokat, szélső támadókat kiszolgálják. Nem csoda, hogy a modern fociban átalakuló poszt miatt a fejünkben élő klasszikus center kihalófélben van.

Kapcsolódó
Lewandowskiék élnek, de a kilences halott?
Mi a közös Lewandowskiban, Cristiano Ronaldóban, Benzemában, Immobilében, vagy éppen Szalai Ádámban? Mind harmincon túl járnak és középcsatárt játszanak. Elöregedett a centerposzt?

Szalai alkalmazkodott a futball változásaihoz, és nyilvánvalóan nem véletlenül játszik tíz éve a Bundesligában, ha nem is a legjobb csapatok egyikében, de mégis egy elit bajnokságban.

Az idei szezonban inkább már csak kiegészítő ember volt, sőt majdnem ki is tették a klubból. Aztán nemcsak a keretbe került vissza, hanem olykor kezdőként is szerephez jutott, a nyolc bajnokiból, amikor az első perctől pályán volt, csak egyet veszített el a Mainz, és négyet megnyert. Szalai a labdatartásában, a védők fárasztásában profi, az FBREF statisztikái szerint a fejpárbajok 40 százalékát megnyeri. Ha pedig nála van a labda, akkor jönnek a forgolódós testcselek, amiknek a 34 százaléka jön be, de sokszor szabálytalanul állítják meg, abból pedig megint profitál a csapata.

Van azonban olyan tényező is, amit nem lehet számokkal mérni és ebben rejlik Szalai Ádám ereje:

rendkívül karizmatikus, a pályan kívül és belül is igazi vezér.

A Mainz szezonja egy balhéval indult szeptemberben, amikor a magyar csatár kiállt a futballistákért, akiknek tartozott a csapat. Achim Beierlorzer vezetőedző ezután kitette őt a csapatból. A történtek hatására sztrájkba léptek a labdarúgók, és megtagadták a részvételt az edzésen is, végül a focisták megnyerték belharcot, az edzőt menesztették, a Mainz pedig némi mázlival az élvonalban maradt.

Itt pedig vissza is kanyarodhatunk a válogatottra: Szalai minden rúgásnál és sajtószereplésnél többet mond az a beszéd, amit az Izland ellen 2-1-re megnyert Eb-pótselejtező előtt mondott.

Vannak, akik erre is csak azt mondják, hogy a szája járt, de gólt nem lőtt. Ám a pályán is jellemző rá, hogy állandóan pásztázza a pályát, belülről irányítja a csapatrészeket, a játékosokat. Nemcsak a letámadást, a presszingeket komponálja meg, hanem szinte a teljes csapatot dirigála, mintha egy második szövetségi kapitány lenne. Ehhez játékintelligencia kell, valamint komoly helyzetfelismerés.

De ne érjük be benyomásokkal és a pszichológiával, nézzük a számokat is. Gólt, igaz, nem lőtt, de a csapat védekezéséből úgy vette ki a részét, mint semelyik csatár eddig az Eb-n.

Az első forduló legjobb védői ötször szerelték le az ellenfeleiket az UEFA statisztikái szerint, Szalai a portugálok ellen néggyel segített be, a posztján játszóknál ugyanez a szám átlagosan 0,5. Emellett hat lecsorgó labda lett az övé (a csatárok átlaga 0,7 ) és négyszer kicselezte ellenfelét (a csatárok átlaga 1,1 volt), vagyis a labdák kihozásában is segített. Ráadásul a megkopott gyorsaságáért is szekált támadó 10,3 kilométert futott, miközben a poszt átlaga mindössze 6,3 volt az első körben.

Ebből is látszik, hogy aktívan visszalépett a labdákért és szűkíteni a területet, valamint a mozgásával megpróbált teret nyerni Sallai Rolandnak az elfutásra. Emellett sok energiát ölt a csapat védekezésébe és szervezésébe is.

Azért válogatott és azért a válogatott csapatkapitánya, mert megérdemli, hogy az legyen. Valódi vezér, jóban-rosszban a társak mellett van, az egyik legjobb karakter, akit volt szerencsém megismerni

– mondta róla Marco Rossi, és ennél jobban semmi sem írja le Szalai jelentőségét a csapatban.

Kapcsolódó
Marco Rossi: Szalai azért válogatott és csapatkapitány, mert megérdemli
Sarkára állt Marco Rossi csapatkapitányi kérdésben.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik