Hírek sport

Anti-LMBTQ molinó és Bonjour, buzi franciák rigmus – ezek miatt büntette az UEFA az MLSZ-t

FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a szurkolóknak az Eb-meccseken tapasztalt diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget (MLSZ).

Kapcsolódó
Bekeményített az UEFA, zárt kapus meccsek várnak a magyarokra
A szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt, de a vb-selejtezőre nem vonatkozik.

Az MLSZ szombaton közleményben magyarázta el, miért osztotta ki a kemény büntetést az UEFA. A magyar válogatott visszaesőnek számított az UEFA-nál, mivel rasszizmus és diszkrimináció vétsége miatt 2019 márciusában és 2019 szeptemberében is kapott fegyelmi büntetést az európai szövetségtől.

A portugálok és franciák elleni budapesti, valamint a németek elleni müncheni meccsel kapcsolatban az UEFA Fegyelmi Bizottsága az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta:

  • a magyar-portugálon az „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), valamint a „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt),
  • a magyar-francián a Black Lives Matter mozgalom révén a sport világában is elterjedt térdelést elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), valamint a „Bonjour, buzi franciák” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt),
  • a német-magyaron az „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), valamint a „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt).

Az UEFA a szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálta, és végül ezután született meg az a döntés, hogy a magyar válogatottnak a soron következő UEFA-versenysorozatban három meccset nézők nélkül kell játszani, de ezek közül a harmadik mérkőzésre vonatkozó korlátozást két évre felfüggeszti.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik