Hírek sport

67 éve nem volt ilyen német-magyar

Elég érdekesen alakult a magyar és a német válogatott futballtörténelme, már csak azért is, hiszen a világháború után kettészakadt Németország. Mégis tény, hogy ha a 2. világháború előtti Németország jogutódjának és a jelenlegi elődjének a Német Szövetségi Köztársaságot, illetve futball tekintetében annak labdarúgó válogatottját tekintjük, úgy az utolsó tétmeccsünket 1954-ben játszottuk ellenük, mégpedig 1954. július 4-én, Bernben, a Wankdorfstadionban, a sokat szidott William Ling (angol) játékvezetése mellett.

A 60 ezer néző azt láthatta, hogy a favorit Magyarország, Sebes Gusztáv válogatottja, amely a csoportkörben 8-3-ra lelépte az NSZK, óriási meglepetésre 3-2-re vereséget szenved a vb-döntőben.

Kapcsolódó
A korábbi évtizedekhez képest Marco Rossi egészen más értelmet ad a futballunknak
Kárpáti Róbert szakpszichiáterrel kitárgyaltuk a dán válogatott lehetséges krízisellátását, lelki felkészítés szempontjából elemeztük a magyar válogatott Portugália és Franciaország elleni mérkőzéseit, illetve a Marco Rossi-hatást.

Az NSZK-val 1987-ig további kilenc alkalommal vívtunk barátságos meccseket, amelyeken két győzelem mellett, három döntetlen és négy vereség a mérleg.

Az újra egyesült Németországgal szintén barátságos meccseket játszottunk csak. Az első, 1994-es döntetlen (0-0) utáni három vereséget a 2004-es 2-0-ás győzelem töri meg, az, amikor Lothar Mattheus vezetésével és Torghelle Sándor két góljával vertük a németeket.

Avagy 2021. június 23-án 21 órai kezdettel 67 éve nem látott eseményre kerül sor.

És mi van az NDK-val?

Ha az NDK-t is belevesszük a listába, úgy már nem igaz a címben foglalt állítás, hiszen

    • 1961-ben vb-selejtezőn vertük őket oda-vissza (3-2, és 2-0),
    • 1963 őszén egy győzelemmel (2-1) és egy döntetlennel (3-3) zártunk ellenük Eb-selejtezőn,
    • az 1966-os vb-selejtezőn 1965-ben szintén egy győzelem (3-2), egy döntetlen (1-1) a mérleg ellenük,
    • az 1968-as Eb selejtezőn egy győzelemmel (3-1) és egy vereséggel (0-1) zártunk,
    • míg az utolsó tétmeccsünkön, a müncheni olimpián Illovszky Rudolf irányításával 2-0-ra vertük Buschner Georg csapatát.

Az NDK-val 1954 után további hét barátságos meccset játszott a magyar válogatott, amelyeken 2 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség a mérleg.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik