Hírek sport

Szijjártó kifakadt a német rendőrök miatt, pedig épp a magyar hatóságok jelezték a renitens szurkolók érkezését

Frank Hoermann / SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

Pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, illetve „alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata” miatt 18 magyar szurkolót tartóztatott le a müncheni rendőrség a Németország-Magyarország Eb-csoportmeccs után.

A mérkőzés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  amiatt panaszkodott, hogy akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami a korrektségtől viszonylag messze van. Szijjártó azt is hozzátette, szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről.

A Népszava azt írja, azért is érdekes Szijjártó kifakadása, mert Johannes Haindl budapesti német nagykövet azt mondta Sztáray Péter külügyi államtitkárnak, hogy éppen a magyar hatóságok előzetes figyelmeztetése alapján készült a mérkőzés előtt a müncheni rendőrség nagyjából 200 problémás magyar drukker fogadására.

A Népszava úgy tudja, a meccsen történtek miatt sor került egy másik egyeztetésre is, Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul találkozott Karl Michael Scheufele bajor belügyminiszter-helyettessel, akinek panaszkodott a rendőri fellépés miatt.

A meccs előtt a német sajtóban arról esett a legtöbb szó, hogy az UEFA nem engedte, hogy szivárványszínben világítsák meg a müncheni Allianz Arenát, amit a helyiek a magyar Országgyűlés által megszavazott melegellenes pedofiltörvény elleni tiltakozásnak szántak.

Kapcsolódó
„Egy stadiont csak azért kell kivilágítani, hogy sötétben is látni lehessen. Minden más hülyeség”
Volt, aki provokációt emlegetett, más úgy érezte, a politika a nagyok játszótere, és inkább kimaradna belőle. És olyan is volt, akinek minden ember egyenlő, függetlenül attól, kit szeret. A német-magyar előtt szurkolókat kérdeztünk a helyszínen arról, hogy az UEFA nemet mondott a stadion szivárványos kivilágítására.

A meccs előtti órákban a németországi LMBTQ-szervezetek szivárványos zászlót osztogattak a stadion előtt, a német drukkerek egy része pedig kifütyülte a magyar himnuszt, ami alatt egy német mezt viselő drukker szaladt be a pályára szivárványos zászlóval.

Kapcsolódó

A magyar drukkerek válaszul hátat fordítottak a pályának a német himnusz alatt, és a meccs előtt, illetve alatt is lehetett homofób rigmusokat hallani a magyar szektorból.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik