Hírek sport

„Egy stadiont csak azért kell kivilágítani, hogy sötétben is látni lehessen. Minden más hülyeség”

Frank Hoerman / augenklick/Martin Hangen / dpa Picture-Alliance / AFP
Frank Hoerman / augenklick/Martin Hangen / dpa Picture-Alliance / AFP
A német-magyar Eb-csoportmérkőzés előtti napon a nemzetközi sportsajtó nem elsősorban a két csapat továbbjutási esélyeit taglalta, hanem az UEFA-nak a döntését boncolgatta: az európai szövetség nem ment bele, hogy a müncheni Allianz Arena szivárványos megvilágítást kapjon, ezzel szimbolikusan tiltakozva a melegellenes magyar pedofiltörvény ellen is. Az általunk a helyszínen megkérdezett szurkolók a meccs kimenetelével kapcsolatban ellentétes véleményen voltak, a szivárványügyben viszont azonos állásponton maradtak.

Kevesebb mint egy nappal a ki-ki meccsnek számító Németország-Magyarország Eb-összecsapás előtt a következőképpen nézett ki a német Sky Sport News csatorna sporthíradójának első fele:

  • másfél percet szántak Thomas Müllernek, akinek sérülés miatt kérdéses a játéka,
  • uszkve egy percet kapott Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya, aki dicsérte a magyar csapat remek védekezését,
  • majd tíz percig az a téma volt terítéken, hogy az európai szövetség (UEFA) nem engedte, hogy az Allianz Arena szivárványszínű megvilágítást kapjon a szerdai meccs idejére.
Kapcsolódó

Az UEFA hétfőn még azt közölte, hogy nincs kivetnivalója a német kapus, Manuel Neuer szivárványszínű csapatkapitányi karszalagjával, mert jó ügyet szolgál, az Allianz Arena kivilágítását viszont indoklása szerint azért nem engedte meg, mert ez már egyértelmű politikai állásfoglalásnak számít.

Az Allianz Arena megvilágítása a szivárvány színeivel azután került szóba, hogy Magyarországon az Országgyűlés elfogadta a pedofiltörvény javaslatát, amely a homoszexuálisokat egy kalap alá veszi a pedofilokkal, és amelyet 13 EU-tagállam közös nyilatkozatban ítélt el.

Kapcsolódó
Tizenhárom EU-s tagállam elítélte a magyar homofób pedofiltörvényt
Arra kérik az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogi lépéseket a magyar kormánnyal szemben.

A Sky Sport News félóránként ismételt híradójában elhangzott, hogy a német LMBTQ-közösség csalódott a döntés miatt; hogy München polgármestere, Dieter Reiter kritizálta a német szövetséget (DFB) és az UEFA-t, amiért nem engedélyezték az egyedi megvilágítást; hogy a DFB, valamint a müncheni LMBTQ-közösség a szurkolóknak a meccs előtt szivárványszínű zászlót oszt majd ki; a csatorna egyik munkatársa pedig a saját véleményét is kifejtette, megemlítve, hogy azért is érdekes az időzítés, mert az UEFA elutasítása egybeesett az első aktív NFL-játékos coming outjával, amit a liga elnöke bátor megnyilvánulásnak nevezett.

A szivárványügy a magyar csapat sajtótájékoztatóján is téma volt, Marco Rossi szövetségi kapitány annyit mondott, hogy az öltözőben sosem kerül elő a politika, a Bundesligában szereplő RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter pedig annyit tett hozzá, hogy az UEFA hozta a döntést, a játékosoknak ebbe nincs beleszólása. Aztán Gulácsi németül is válaszolt, és a mondandóját kiegészítette azzal a megjegyzéssel, hogy „mindenki tudja, mit gondolok a világról”.

Handout / UEFA / AFP Gulácsi Péter a Münchenben tartott sajtótájékoztatón 2021. június 22-én

Emlékezhetünk, Gulácsi néhány hónapja kiállt a szivárványcsaládok miatt, ami után minősíthetetlen tartalmú üzeneteket kapott válaszul a kommentelők egy részétől.

Gulácsi hiába volt eddig a magyar csapat egyik legjobbja, hiába mutatott be nagy bravúrokat a címvédő portugálok és a világbajnok franciák ellen, egy nappal a meccs előtt a BBC vagy az ESPN sem a teljesítményét méltatva vezette fel a meccset, hanem a szivárványügyet taglalta.

„München, csináld meg. Akármit mond az UEFA, boruljon szivárványszínbe a stadion, hadd lássa a világ” – szállt be a ringbe az 1986-os világbajnokság gólkirálya, a korábbi angol válogatott csatár, a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Gary Lineker.

Kifejezte szolidaritását az ügyben a müncheniekkel a Barcelona és a Juventus, mindkét csapat megosztott egy-egy olyan Twitter-üzenetet, amelynél szivárványszínbe borult a klubok logója.

Ilyen előzmények után kíváncsiak voltunk, hogy a meccshez szükséges karszalagjukat már kedd kora este begyűjtő német, valamint magyar szurkolók mit gondolnak az ügyről, ami a nemzetközi sportsajtót ennyire lefoglalta a találkozó előtti napon.

„Provokációnak érzem ezt a történetet, de nem mondanám, hogy felzaklatott. A válogatott miatt jöttünk, a fontos kérdések úgyis a pályán dőlnek el” – magyarázta egy négyfős magyar csoport egyik tagja.

Egy barátnőjével érkező német szurkoló a Nationalelffel az utolsó nagy tornáját gyűrő Löwről szívesen beszélt, de a szivárványos témával kapcsolatban már nem volt ennyire közlékeny, igaz, egy mondatot azért így is megosztott velünk:

Az én szememben minden ember egyenlő, mindegy, hogy milyen a bőrszíne, kit szeret, vagy melyik vallást gyakorolja.

Egy másik hazai drukker kihangsúlyozta, hogy ez a téma csak az újságoknak fontos, mivel ő is ugyanazért van itt, mint a kiutazó magyarok: a foci miatt. A magyar csapattal kapcsolatban az az észrevétele, hogy csak 60 percig bírja erővel, utána kifullad, épp ezért egy 3-1-es német győzelmet jósol szerda estére.

A magyarok viszont ennél sokkal optimistábbak voltak, és logikusnak tűnt az érvelésük, miszerint nem lennének Münchenben, ha nem bíznának abban, hogy a franciák ellen 1-1 után képes egy újabb nagy bravúrra a csapat. Igaz, volt olyan is, aki lazán megjegyezte, bravúrt eddig még nem látott, mivel a Paul Pogbáék elleni pontszerzéssel csak a kötelezőt hoztuk. A stadion kivilágítását érintő kérdésben viszont egy véleményen voltak a németekkel.

„Ez sport, a politika a nagyok játszótere, és meg is hagynánk nekik” – érvelt egy honfitársunk.

Egy másik társaságból egy középkorú férfi először nem értette, miért emlegetjük a szivárványt, mert neki ez a szó csak az eső utáni optikai jelenséget juttatja az eszébe. Aztán leesett neki, miről van szó:

Egy stadiont csak azért kell kivilágítani, hogy sötétben is látni lehessen. Minden más hülyeség.

A német klubok közül többen összefogtak, és úgy tiltakoztak az UEFA ellen, hogy kedd este szivárványszínben pompázott a stadionjuk.

Történt azért más is, a nap leglelkesebb szurkolóinak járó különdíjat például két pakisztáni srác érdemelte ki, akik Ausztriában nyaraltak, és úgy voltak vele, bár a mérkőzésre nincs jegyük, átugranak Münchenbe, megnézik a stadiont, és beleszagolnak az Eb-hangulatba. Mindketten a magyar válogatottért szorítanak a szerdai meccsen, mivel Debrecenben tanulnak orvosnak, és az eddigi benyomásaik alapján nagyon barátságosnak ismerték meg a magyar embereket.

Kedvesség terén a németek sem állnak rosszul, mivel a tömegközlekedési járműveken a magyaroknak is címeztek néhány üzenetet, az egyik ilyen arról szól, hogy szívesen látnak minket, a másikkal pedig jó meccset kívánnak.

A kedveskedés persze csak az első sípszóig tart, annak viszont feltétlenül örülhetnek a magyar játékosok, hogy a franciák elleni pokoli hőség után ezúttal nem kell majd a meleggel küzdeniük. Kedd estére lehűlt az idő Münchenben, 22.30-tól órákon át vigasztalhatatlanul zuhogott az eső, és az előrejelzések alapján hasonlóra kell számítani szerda este is.

Az F csoport utolsó fordulójában német-magyar és portugál-francia mérkőzéseket rendeznek. A 4 pontos franciák már biztosan ott lesznek a nyolcaddöntőben, és egy müncheni győzelemmel a magyar csapat is követheti őket. Szép kis feladat lesz!

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik