Hírek sport

„Mi kell ahhoz, hogy az UEFA behúzza a féket? Igazi halál?”

JUSTIN TALLIS / POOL / AFP
JUSTIN TALLIS / POOL / AFP
A gyors orvosi beavatkozás megmentette Christian Eriksen életét, miután a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitányát csapata szombati Eb-nyitómérkőzésén a pályán kellett újraéleszteni. A dán sajtó és a 104-szeres válogatott klasszis, Michael Laudrup azonban az UEFA felelősségét is firtatja.

A Politiken megszólaltatta a Bispebjerg-Frederiksberg Kórház kardiológus főorvosát. Hanne Rasmusen azt mondta, nagyon ritkán fordul elő, hogy az élsportolók testmozgás közben összeomlanak.

Kapcsolódó
Elképesztő lélekjelenléte volt a dán csapatkapitánynak Eriksen összeesésekor
Hatalmas szerepe Simon Kjaernak abban, hogy Christian Eriksen életben maradt.

„Évente kevesebb, mint öt eset van Dániában” – mondta, hozzátéve, hogy dán tanulmányok azt mutatják, hogy a versenysportolók esetében semmivel sem nagyobb a kockázat, mint az azonos korú nem sportolóknál.

Egyes külföldi tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a fiatal sportolóknak kissé megnő a szívproblémák kockázata.

„De ezt a dán tanulmányok alapján nem tudtuk megerősíteni. Ugyanakkor vannak jelentések, amelyek szerint az úgynevezett start-stop sportágak megnövelheti a szívritmuszavar kockázatát.”

Kapcsolódó
Beszéltek Eriksennel a játékosok, utána döntöttek a folytatás mellett
Christian állapota biztonságot adott a dánoknak, érte is szerettek volna küzdeni.

Miután nem vett részt Christian Eriksen kezelésében, csak a tévében látottak alapján tudott véleményt mondani. Az, hogy a középpályás lelassult, majd tompítás nélkül elvágódott, szerinte hasonló a szívritmuszavaroknál látható tünetképhez.

„A szívritmuszavar olyan gyorssá válhat, hogy az ember nem tudja fenntartani a normális keringést, vagyis a vérnyomást. És akkor elájul” – mondja a sportkardiológus.

Hanne Rasmussen szerint a helyszíni gyors erőfeszítések kulcsfontosságúak az életmentés szempontjából.

Láttuk, hogy azonnal volt kezelés, és ez nagyon jó a jövőbeni kilátásokkal kapcsolatban. Ha perceken magához tér, akkor van esély arra, hogy fizikailag teljesen felépül. De kétségtelen, semmit sem tudok a szíve állapotáról

– nyilatkozta.

A Spursnél minden rendben volt

Megszólalt Sanjay Sharma kardiológus professzor is, aki Londonban többször is tesztelte Eriksent, még a Tottenham játékosaként.

„Amikor láttam az esetet, megijedtem, hogy valamit figyelmen kívül hagytam. Gondoltam, hogy Istenem, van valami, amit nem láttunk. Megnéztem minden teszteredményét és minden tökéletesen néz ki. Attól a naptól kezdve, hogy szerződtettük, az volt a feladatom, hogy minden egyes évben átvizsgáljam. 2019-ig a tesztjei teljesen normálisak voltak” – mondta.

Michael Laudrup szerint hiba volt folytatni

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) úgy kommunikálta, hogy a játékosoknak a két lehetőséget adtak, hogy szombat este lejátsszák vagy vasárnap 12 órakor folytassák a mérkőzést. A dán és a finn játékosok közös kérése pedig az volt, hogy a mérkőzést fejezzék be szombaton.

Kapcsolódó
Dánia nemcsak Eriksent, hanem a nyitómeccset is elveszítette
A félbeszakadt, majd játékosok kérésére folytatott mérkőzést Finnország nyerte meg.

A Viaplay szakértőjeként dolgozó Michael Laudrup ugyanakkor azt mondta, ez a választás nem választás volt. Úgy vélte, hogy az UEFA hibázott.

„Ilyen nagy érzelmi sokk után bármilyen döntést hozni szerintem helytelen volt. Az UEFA-nak annyit kellett volna mondania, hogy természetesen a meccset nem szabad folytatni és meg kell találni a megfelelő lehetőséget. Akár vasárnap, akár hétfőn, akár lejátszva az 50 percet, akár 0-0-val igazolni az eredményt” – vélte a korábbi 104-szeres válogatott klasszis.

Pestis vagy a kolera?

Az EkstraBaldet is hasonló véleményen volt, bár sokkal keményebben fogalmazott.

Mi kell valójában ahhoz, hogy az UEFA valóban behúzza a féket. Igazi halál? Az adrenalin-pumpáló, tragikus, sokkoló kusza helyzetben a dán játékosok, edzők és menedzserek az UEFA választása előtt álltak. Amely olyan volt, mintha pestis vagy a kolera között kellett volna választani: folytassák a meccset vagy vasárnap délben játsszanak.

A játékosok és Kasper Hjulmand szövetségi kapitány abban egyetértett – miután megbizonyosodtak arról, hogy Christian Eriksen állapota stabil –, hogy este visszatérni az edzőtáborba, majd sokkhatás alatt egész éjjel nem aludni és utána visszajönni másnap délben, értelmetlen lenne. Ezért döntöttek a folytatás mellett.

Minden bizonnyal az UEFA nagy örömére, de a futball nagy kárára.

A lap jegyzete szerint ilyen döntést nem tehettek volna a játékosok vállán, akik nemrégiben azt látták, hogy barátjuk és csapattársuk összeomlik és közel áll a halálhoz.

„Az UEFA-nak meg kellett volna mondani, nem játszhatunk sem most, sem holnap délben. És ebben a dán szövetségnek támogatnia kellett volna a válogatottat. Világos jelzés kellett volna, hogy az emberiség és a méltóság fontosabb, mint a több millió dolláros, szigorú követelményekkel rendelkező viadal.”

Hozzátette, az egész helyzet abszurditását jelzi, hogy az UEFA protokollja kimondja, hogy koronavírus esetében egy mérkőzést akár két nappal is el lehet tolni. De Eriksen esete miatt nem.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik