Hírek sport

Löw búcsúja: Sajnálom és vállalom a felelősséget

FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szerdán megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját német szövetségi kapitányként Joachim Löw, akiről már az Európa-bajnokság előtt tudni lehetett, hogy a tornát követően távozik, és Hansi Flick veszi át a helyét. Löw utolsó tornáján a német válogatott várakozáson alul teljesített, percekre volt attól, hogy már a csoportkörben kiessen – Leon Goretzka végül csak kiharcolt egy pontot a magyarok elleni mérkőzésen –, majd a nyolcaddöntőben Anglia jelentette a végállomást.

Biztos voltam a csapatomban, hittem benne. Sajnálom, hogy csalódást okoztunk a szurkolóinknak. Nem értük el azt a lelkesedést, amit elterveztünk. Vállalom a teljes felelősséget

– mondta Löw, aki szerint a jelenlegi keret előtt fényes jövő áll, ugyanakkor több játékosnak is tapasztalatra van szüksége a nagy tornákat illetően.

Kapcsolódó
Még annál is csúnyább volt a francia Eb-kiesés, mint gondoltuk
A pályán a játékosok, a lelátón a családtagok vesztek össze egymással.

A szakmai stábjától, valamint a játékosoktól is elköszönt szerda reggel. Egyelőre még nincsenek tervei, idővel majd folytatná edzőként, de most egy kis szünetre van szüksége, ami persze nem csoda,

15 évig volt a német válogatott szövetségi kapitánya, a csúcs természetesen a 2014-es világbajnoki cím volt.

Azt is mondta, hogy azért nem minden pillanatot élvezett az évek során, nem könnyű mindenért felelősnek lenni. Ugyanakkor így utólag örül neki, hogy nyomot hagyott maga után, és az emberi kapcsolatok miatt a leghálásabb.

Mély elemzésbe nem kezdett bele az Eb-t illetően, csak annyit mondott, hogy a felkészülés jól sikerült, beletettek mindent az elmúlt négy és fél hétbe. Voltak dolgok, amik működtek, mások meg nem. Ez sem volt elég, az pedig, hogy miért nem, most nem annyira foglalkoztatja. Nem hibáztatja Thomas Müllert, amiért egygólos hátrányban kihagyott egy óriási ziccert, a karakteréből pedig arra következtet, a müncheni játékos kezelni tudja majd a helyzetet.

Kapcsolódó
Érezni a németek fájdalmát Müller kihagyott helyzeténél
Nem sokon múlt az egyenlítés, de aztán Anglia jutott tovább.

A legfontosabb dolog, hogy óriási fejlődésen mentünk keresztül. Futballkultúrát akartunk teremteni, úgyhogy, amit elértünk, óriási elégtétel számomra. Évek óta a legjobb csapatok között van Németország. Nagyon nehéz ott lenni a legjobb négyben egy nagy torna végén, nekünk viszont ez többször is sikerült, a saját stílusunkban ráadásul.

Korábbi segítőjéről, a helyét átvevő Hansi Flikcről elárulta, hónapok óta beszélgetnek már és üzeneteket váltanak, ugyanakkor nem akarja tanácsokkal ellátni, mert Flicknek megvannak a saját elképzelései.

A sajtótájékoztatón ott volt a szövetség sportigazgatója, Olivier Bierhoff is, aki arról beszélt, hogy ők is megfelelőnek ítélték meg a csapat felkészülését, ugyanakkor fáj, hogy máris kiesett a csapat. Amit igazán hiányoltak, és ez némi önkritika is, hogy kevés játékos jutott el a 2017-es U21-es Eb-győztes csapatból addig, hogy állandóan lehessen vele számolni a felnőtt válogatottban – a mostani keretben egyedül Serge Gnabry volt ott –, illetve hiányzott a gyilkos ösztön a kapu előtt, egy jó befejező ember. Tudomása szerint az idősebbek közül egyelőre még senki nem mondta le a válogatottságot, de nem is tartaná jó ötletnek a hirtelen döntéseket, kell egy kis idő, míg a dolgok leülepednek. Szerinte Flicknek mindenkivel le kellene ülni beszélgetni.

A 61 éves Joachim Löw 2004 és 2006 között másodedző volt a válogatottnál, majd a 2006-os világbajnokság után vette át az irányítást. 197 mérkőzésen irányította a csapatot, ezek közül 124-et nyert meg a csapat 40 döntetlen és 33 vereség mellett. A 2014-es vébégyőzelem mellett Konföderációs Kupát nyert vele Németország, valamint volt Eb-ezüstérmes és vb-bronzérmes is. Ugyanakkor a közvélemény nagyobb része már három éve is leváltotta volna, amikor csoportutolsóként esett ki a vb-ről a csapat.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik