Közvetítés sport

Az angolok kilenc éve próbálják túltenni magukat Pirlo pofátlan tizenegyesén

CARL DE SOUZA / AFP
CARL DE SOUZA / AFP

A múlt alapján az olasz válogatott készülhet nyugodtabban a vasárnapi Eb-döntőre.

A két csapat eddig négyszer találkozott a nagy tornákon, és mindannyiszor az olaszok jöttek ki győztesen az ütközetekből.

Az 1980-as Európa-bajnokság csoportkörében az olaszok 1-0-ra nyertek, a mindent eldöntő gólt Marco Tardelli szerezte, aki két évvel később tagja volt a világbajnokságot megnyerő garnitúrának.

A hazai rendezésű Eb-n az olaszok a csoportból továbbjutottak ugyan, de a bronzmeccset büntetőkkel elvesztették a csehek ellen. Az angolok a csoport harmadik helyén zártak, így utazhattak haza.

Tíz évvel később az olaszok már világbajnokságot rendeztek, és a csalódott csapatok csatáját, a bronzmeccset a házigazda nyerte, amely 2-1-re gyűrte le az angolokat. Az olaszok győztes gólját Salvatore Schillaci szerezte büntetőből, aki hat góljával a torna gólkirálya lett.

2012-ben az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon a negyeddöntőben randevúztak az olaszok és az angolok, de hiába gyűrték egymást 120 percen át a felek, szabályos gól nem esett. Jöhettek a tizenegyesek, az olaszoknál a második lövő, Riccardo Montolivo rontott ugyan, de az angoloknál a két Ashley, Young és Cole szintén hibázott, így végül Olaszország ment tovább.

A büntetőpárbaj legikonikusabb mozdulata Andrea Pirlóé volt, akit kicsit sem zavart, hogy az angol kapus, Joe Hart mosolygott és vágta a fejeket a gólvonalon, lazán, Panenka-módra beemelte a labdát.

10.33-nál látható Pirlo megoldása:

Két évvel később a brazíliai világbajnokságon már a csoportkörben összejött az angol-olasz míting, amelyen Claudio Marchisio 16-oson kívüli lövésével az azzurrik kerültek előnybe, két perccel később azonban Daniel Sturridge egyenlített. A meccset végül Mario Balotelli fejese döntötte el, a bíró pedig az a Björn Kuipers volt, aki vasárnap este fújja majd a sípot a Wembley-ben.

A két csapat örökmérlegében is az olaszok állnak  jobban, akik tizenegy meccset nyertek, míg az angolok nyolcat, és szintén nyolc alkalommal lett döntetlen a végeredmény.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik