Mohos Márton / 24.hu
Élő Közvetítés

84 percig élt a magyar álom, Ronaldo Eb-csúcsot döntött

Nagyszerűen játszott és megérdemelt volna legalább egy pontot a magyar labdarúgó-válogatott, amely Portugália ellen 84 percen át tartotta a gól nélküli döntetlent, de a hajrában az Eb-címvédő a kétgólos Cristiano Ronaldo vezetésével 3-0-ra nyert.

Nagyszerű hangulat, közel telt ház fogadta a csapatokat, és aki jegyet váltott, láthatta, hogy a portugálok már a mérkőzés elejétől átvették az irányítást.

Kapcsolódó
Csalódott a futballrendszerben, 200 eurót tett a három magyar vereségre
Egy portugál lapnak nyilatkozott a korábbi csatár, Zoltán, aki most taxisként dolgozik.

Abban még a szaklapok sem voltak biztosak, hogy Fernando Santos 4-3-3-as vagy 4-2-3-1-es rendszerben küldi pályára csapatát, de nagyon ki sem derült, mert az első harminc percben a tizenhatosunk előtt adogattak, és teljesen beszorították a magyarokat.

A 6. percben Jota nagy lövését védte Gulácsi, majd Ronaldo lövését is hárította. A portugálok kicsiben, gyorsan járatták a labdát, sokkal többet birtokolták is, de annyira nem volt kínos, mint előző este a svédek antifutballja.

A 27. percben Orbán rutinjára volt szükség, a Leipzig védője gyönyörűen szerelte a 16-oson belül Bernardo Silvát. A meccs egyik legjobbja viszont Schäfer András volt, aki bátran szerelt, próbált bekapcsolódni a támadásokba, a középpályán egyértelműen ő volt a legaktívabb.

A portugálok technikai fölényét mutatja, hogy bő félórának is el kellett telnie, hogy a magyarok végre hat-hét egymást követő passzal jelentkezzenek. Sőt, a 37. percben helyzetig is eljutottunk: Szalai Ádám fejesét Rui Patríciónak kellett védenie.

A hajrában még két nagy portugál helyzet kimaradt, előbb Jota közeli lövését védte Gulácsi, majd egy balról középre lőtt labdára Ronaldo robbant be, de öt méterről a léc fölé bombázott.

Szünet után folytatódott a portugál nyomás, a 47. percben Pepe fejesét védte bravúrral Gulácsi. Válaszul Szalai Ádám ritka megoldásra vállalkozott, távoli lövését azonban védte a portugál kapus, aki pár perccel később Sallai löketét is hárította.

Amíg az első félidőben nem ment az összjáték, mert a második-harmadik passzba belehibáztak a játékosok, addig a szünet után sokkal jobb teljesítményt nyújtott a válogatott.

A 68. percben ismét Gulácsi tudására volt szükség, szépen védte Bruno Fernandes 23 méteres lövését.

A közönség tombolt, mert ez a magyar csapat nem úgy nézett ki, mint amelyik ne bírná a meccs végét. Sőt, a 80. percben Schön Szabolcs góljánál megvolt a hangrobbanás is, kár, hogy a cserejátékos méteres lesen kapta a labdát, így a bíró kifelé ítélt szabadrúgást.

A sors azonban nem volt kegyes hozzánk: a 85. percben Bruno Fernandes beadása Szalai Attiláról lecsorgott, éppen Guerreiro elé, aki 12 méterről lőtt, a labda Orbánon megpattanva a jobb alsó sarokba pattan (0-1).

Egy perccel később Renato Sanches szólója után kiugratta Rafa Silvát, akit Orbán elgáncsolt. A tizenegyest Ronaldo bevágta a bal sarokba (0-2).

És még nem volt vége, a 92. percben egy szép játék végén Ronaldo került ziccerbe, kicselezte Gulácsit is, és beállította a 3-0-s végeredményt.

Ronaldo összesen már 11 Európa-bajnoki találatnál jár, ezzel ő a legeredményesebb.

Az Opta statisztikája elszomorító: Portugália az első csapat az Európa-bajnokságok történetében, amely egy meccs utolsó tíz percében három gólt is tudott szerezni.

Jún. 15. Június 15. 18:00
Budapest Puskás Aréna

Ruben Días
R. Días
38
Schäfer András
A. Schäfer
65
Nego Loic
L. Nego
65
Bernardo Silva
B. Silva
71
Rafa Silva
R. Silva
71
Sallai Roland
R. Sallai
77
Schön Szabolcs
S. Schön
77
Kleinheisler László
L. Kleinheisler
78
Sigér Dávid
D. Sigér
78
Nego Loic
L. Nego
80
William Carvalho
W. Carvalho
81
Renato Sanches
R. Sanches
81
Diogo Jota
D. Jota
81
André Silva
A. Silva
81
Raphael Guerreiro
R. Guerreiro
84
Orbán Willi
W. Orbán
86
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
87
Fiola Attila
A. Fiola
88
Varga Kevin
K. Varga
88
Bruno Fernandes
B. Fernandes
89
Joao Moutinho
J. Moutinho
89
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
92
Nagy Ádám
Á. Nagy
95
Varga Roland
R. Varga
95
3-5-2
4-2-3-1
Gulácsi Péter P. Gulácsi 1
Botka Endre E. Botka 21
Orbán Willi W. Orbán 6
Szalai Attila A. Szalai 4
Lovrencsics Gergő G. Lovrencsics 14
Kleinheisler László L. Kleinheisler 15
Nagy Ádám Á. Nagy 8
Schäfer András A. Schäfer 13
Fiola Attila A. Fiola 5
Szalai Ádám Á. Szalai 9
Sallai Roland R. Sallai 20
Rui Patrício R. Patrício 1
Raphael Guerreiro R. Guerreiro 5
Ruben Días R. Días 4
Pepe P. Pepe 3
Nélson Semedo N. Semedo 2
William Carvalho W. Carvalho 14
Bruno Fernandes B. Fernandes 11
Bernardo Silva B. Silva 10
Danilo D. Danilo 13
Diogo Jota D. Jota 21
Cristiano Ronaldo C. Ronaldo 7

És akkor félidő

Mindenben jobb Potugália, de ebben semmi meglepetés nincs. Ugyanakkor komoly helyzete igazából egy volt a vendégcsapatnak, úgyhogy nem olyan tragikus a helyzet. Innen folytatjuk.

Dadog azért a labda nálunk

Próbálnak a magyarok kis passzokkal kijönni a térfelükről, de ha a portugálok kicsit növelik a letámadás intenzitását, vagy hamarabb rámennek a mieinkre, rögtön megakad a játék. Ebből előbb-utóbb nagyobb baj is lehet, de a félidőt azért megúsztuk. Nagyot küzdöttek a játékosok, félidőben 0-0.

Mit. Úsztunk. Meg.

Ráadásul Ronaldo hagyta ki. Nagymuter cekkerrel típusú helyzet. Orbán hagyta el a labdát az oldalvonal mellett, jött a középreadás. Orbán érkezett, ez neki ajtó-ablak helyzet volt, de rosszul tartotta a lábfejét, így az égbe lőtt. Az ő részéről meglepő hiba, a miénkről nagy szerencse.

Eddig Schäfernek a legnagyobb

Szalai Ádám azt mondta, a labdás játékban az lesz a legfontosabb, kinek a legnagyobb a két lába között a gatyájában. Nos, eddig Schäfer András volt az első, aki úgy isten igazából belevetette magát a cselekbe, Sallai próbálkozott ezzel párszor, de hamar megtorpant.

Kapcsolódó

HELYZET!

Ez rendben volt. Az imént kiharcolt szabadrúgást Sallai tekerte középre a bal szélről, Szalai belecsúsztatott, de Rui Patríció magabiztosan fogta a labdát.

Orbán hogy szerelt, te jó ég!

Labdaszerzés után indulhatott volna a magyar kontra, de Kleinheisler eladta a labdát, majd Ronaldo önzetlenül kitolta jobbra Bernadro Silvának, de Orbán hihetetlenül merész és egyben tökös szereléssel megállította az ellenfelet.

Eddig fegyelmezettek vagyunk

Az öt hátvéd szinte végig tartja a formációt és egy vonalban helyezkedik el. Jut is ember mindenkire, csak amikor nálunk a labda, akkor megy nehézkesen üres embert találni. Sallai időnként elindulna, de kevés segítséget kap, Szalai Ádám lép vissza sokszor a térfelünk közepére. A védekezésben viszont mindenki odateszi magát. Eddig viszonylag jól bírjuk, két megingása volt a védelemnek.

Ez is egy vélemény

A korábbi angol bajnok csatár, Chris Sutton, a BBC szakértője azt mondja, hogy a magyar csapat csúnya meccset akar, mivel tudja, hogy játékban nem tudja felülmúlni Portugáliát.

Gulácsi!

Mit védett a magyar kapus lábbal! Ronaldo kapott egy égből aláhulló passzt, amit kapásból el is lőtt, de a magyar kapus lábbal védett. A partjelző emelte a zászlót, de nem, biztos, hogy les volt az…

Hova tegyük Szalai Ádámot?

Az elmúlt évek egyik legmegosztóbb figurája a magyar labdarúgásban a válogatott jelenlegi csapatkapitánya, akit a szezonban majdnem kidobtak a Mainzból, aztán a a csapattársai kiálltak mellette, visszakerült a rotációba, majd a kezdőbe, és a legtöbb pontot vele a pályán szerezte a csapat, miközben egyetlen gólt szerzett a Bundesligában. Szóval tényleg, hova tegyük őt?

Rossi majdnem bement Botka hibája után

A Fradi védője kissé feleslegesen ívelte fel a labdát, ráadásul nem is volt ott játékosunk, ahova szállt a labda. Rossi testbeszéde azt mutatta, nem volt elégedett a kapitány ezzel a megoldással.

Még sincs vajdasági közvetítés

Az MTVA felszólította a Sat-trakt céget, hogy ne kövessen el jogsértést azzal, hogy az M4 Sportot nem sötétíti el a Magyarország-Portugália mérkőzés idejére. A cég ennek eleget tett, így a Vajdaságban mégsem lehet nézni a Magyarország-Portugália mérkőzést – írja a Szabad Magyar Szó.

Aki magyar focista és vastapsot akar, ma megkapja

Főleg ha Cristiano Ronaldót szereli. Szinte felrobban a lelátó, mikor Lovrencsics, vagy Botka megszerzi tőle a labdát, a sztárcsatárt rendre ki is fütyüli a magyar közönség. Ugyanekkora üdvrivalgás fogadta Nagy Ádám faultját és Gulácsi Péter két megfogott labdáját is. Mindig jó lehet magyar válogatottnak lenni, de ma különösen.

Sallaiért tüntet a közönség

Hatalmas a hangorkán, a bíró sípját egyáltalán nem hallani. Sallai Roland ígéretes helyzetben kapott egy előre ívelt labdát és gyanúsan tüntették el, de a bíró továbbt intett. Szalai Ádám azonnal élt csapatkapitányi jogával és futtában próbálta jobb belátásra bírni Cüneyt Cakirt. Nem sikerült.