Mohos Márton / 24.hu
Élő Közvetítés

84 percig élt a magyar álom, Ronaldo Eb-csúcsot döntött

Nagyszerűen játszott és megérdemelt volna legalább egy pontot a magyar labdarúgó-válogatott, amely Portugália ellen 84 percen át tartotta a gól nélküli döntetlent, de a hajrában az Eb-címvédő a kétgólos Cristiano Ronaldo vezetésével 3-0-ra nyert.

Nagyszerű hangulat, közel telt ház fogadta a csapatokat, és aki jegyet váltott, láthatta, hogy a portugálok már a mérkőzés elejétől átvették az irányítást.

Kapcsolódó
Csalódott a futballrendszerben, 200 eurót tett a három magyar vereségre
Egy portugál lapnak nyilatkozott a korábbi csatár, Zoltán, aki most taxisként dolgozik.

Abban még a szaklapok sem voltak biztosak, hogy Fernando Santos 4-3-3-as vagy 4-2-3-1-es rendszerben küldi pályára csapatát, de nagyon ki sem derült, mert az első harminc percben a tizenhatosunk előtt adogattak, és teljesen beszorították a magyarokat.

A 6. percben Jota nagy lövését védte Gulácsi, majd Ronaldo lövését is hárította. A portugálok kicsiben, gyorsan járatták a labdát, sokkal többet birtokolták is, de annyira nem volt kínos, mint előző este a svédek antifutballja.

A 27. percben Orbán rutinjára volt szükség, a Leipzig védője gyönyörűen szerelte a 16-oson belül Bernardo Silvát. A meccs egyik legjobbja viszont Schäfer András volt, aki bátran szerelt, próbált bekapcsolódni a támadásokba, a középpályán egyértelműen ő volt a legaktívabb.

A portugálok technikai fölényét mutatja, hogy bő félórának is el kellett telnie, hogy a magyarok végre hat-hét egymást követő passzal jelentkezzenek. Sőt, a 37. percben helyzetig is eljutottunk: Szalai Ádám fejesét Rui Patríciónak kellett védenie.

A hajrában még két nagy portugál helyzet kimaradt, előbb Jota közeli lövését védte Gulácsi, majd egy balról középre lőtt labdára Ronaldo robbant be, de öt méterről a léc fölé bombázott.

Szünet után folytatódott a portugál nyomás, a 47. percben Pepe fejesét védte bravúrral Gulácsi. Válaszul Szalai Ádám ritka megoldásra vállalkozott, távoli lövését azonban védte a portugál kapus, aki pár perccel később Sallai löketét is hárította.

Amíg az első félidőben nem ment az összjáték, mert a második-harmadik passzba belehibáztak a játékosok, addig a szünet után sokkal jobb teljesítményt nyújtott a válogatott.

A 68. percben ismét Gulácsi tudására volt szükség, szépen védte Bruno Fernandes 23 méteres lövését.

A közönség tombolt, mert ez a magyar csapat nem úgy nézett ki, mint amelyik ne bírná a meccs végét. Sőt, a 80. percben Schön Szabolcs góljánál megvolt a hangrobbanás is, kár, hogy a cserejátékos méteres lesen kapta a labdát, így a bíró kifelé ítélt szabadrúgást.

A sors azonban nem volt kegyes hozzánk: a 85. percben Bruno Fernandes beadása Szalai Attiláról lecsorgott, éppen Guerreiro elé, aki 12 méterről lőtt, a labda Orbánon megpattanva a jobb alsó sarokba pattan (0-1).

Egy perccel később Renato Sanches szólója után kiugratta Rafa Silvát, akit Orbán elgáncsolt. A tizenegyest Ronaldo bevágta a bal sarokba (0-2).

És még nem volt vége, a 92. percben egy szép játék végén Ronaldo került ziccerbe, kicselezte Gulácsit is, és beállította a 3-0-s végeredményt.

Ronaldo összesen már 11 Európa-bajnoki találatnál jár, ezzel ő a legeredményesebb.

Az Opta statisztikája elszomorító: Portugália az első csapat az Európa-bajnokságok történetében, amely egy meccs utolsó tíz percében három gólt is tudott szerezni.

Jún. 15. Június 15. 18:00
Budapest Puskás Aréna

Ruben Días
R. Días
38
Schäfer András
A. Schäfer
65
Nego Loic
L. Nego
65
Bernardo Silva
B. Silva
71
Rafa Silva
R. Silva
71
Sallai Roland
R. Sallai
77
Schön Szabolcs
S. Schön
77
Kleinheisler László
L. Kleinheisler
78
Sigér Dávid
D. Sigér
78
Nego Loic
L. Nego
80
William Carvalho
W. Carvalho
81
Renato Sanches
R. Sanches
81
Diogo Jota
D. Jota
81
André Silva
A. Silva
81
Raphael Guerreiro
R. Guerreiro
84
Orbán Willi
W. Orbán
86
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
87
Fiola Attila
A. Fiola
88
Varga Kevin
K. Varga
88
Bruno Fernandes
B. Fernandes
89
Joao Moutinho
J. Moutinho
89
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
92
Nagy Ádám
Á. Nagy
95
Varga Roland
R. Varga
95
3-5-2
4-2-3-1
Gulácsi Péter P. Gulácsi 1
Botka Endre E. Botka 21
Orbán Willi W. Orbán 6
Szalai Attila A. Szalai 4
Lovrencsics Gergő G. Lovrencsics 14
Kleinheisler László L. Kleinheisler 15
Nagy Ádám Á. Nagy 8
Schäfer András A. Schäfer 13
Fiola Attila A. Fiola 5
Szalai Ádám Á. Szalai 9
Sallai Roland R. Sallai 20
Rui Patrício R. Patrício 1
Raphael Guerreiro R. Guerreiro 5
Ruben Días R. Días 4
Pepe P. Pepe 3
Nélson Semedo N. Semedo 2
William Carvalho W. Carvalho 14
Bruno Fernandes B. Fernandes 11
Bernardo Silva B. Silva 10
Danilo D. Danilo 13
Diogo Jota D. Jota 21
Cristiano Ronaldo C. Ronaldo 7

Christian Eriksent éltették a magyar drukkerek

Sajnos az idei Európa-bajnokság egyelőre leginkább arról marad emlékezetes, hogy a dánok remek középpályását, Christian Eriksent a pályán kellett újraéleszteni. Az Interrel bajnoki címet nyert játékos a finnek elleni meccsen esett össze a pályán, azonban csapattársa, Simon Kjaer lélekjelenlétének, valamint a gyors orvosi segítségnek köszönhetően sikerült megmenteni az életét, ma már ő maga üzent a kórházból, hogy a körülményekhez képest jól van. A Puskás Arénába induló drukkerek az ő nevét skandálták az alábbi videó tanúsága szerint.

Hungarian fans cheering Eriksen before todays Portugal match – EURO2020 from soccer

Kapcsolódó
Christian Eriksen üzent a szurkolóknak a kórházból
Jó hírekkel szolgált a dán focista.

A magyar válogatott kapcsán Orbán Viktor volt a téma a nemzetközi sajtóban

Bármennyire is szeretnénk, Magyarországon nem lehet a közéletet és a labdarúgást különválasztani. És ezt nemcsak mi gondoljuk így, hanem a körülöttünk lévő világ is. Mivel a magyar válogatott ma mutatkozik be, ezért a nemzetközi sajtó is elsősorban ma foglalkozik velünk először, a BBC-n és a Guardianen is elsősorban a miniszterelnök és a foci kapcsolatáról írtak (utóbbinazt vizsgálták, javult-e ennek hatására a magyar foci), de az egyik legelismertebb focis szakíró, Jonathan Wilson is szentelt egy hosszabb írást Orbán Viktornak. Utóbbi konkrétan futballőrültnek nevezte a miniszterelnököt.

Csoda lenne a pontszerzés

Legyünk őszinték: igen. A környezetünkben mégis sokan azt mondják, ha van esély, akkor a portugálok ellen, mégiscsak nyitómeccs, meg 2016-ban is így kezdődött, hogy senki sem adott nekünk esélyt, aztán csak megvertük az osztrákokat, majd ikszeltünk Izlanddal és Portugáliával is. A portugál csapat azonban azóta jelentősen megerősödött. Erről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Elmúlt már az az időszak, amikor csak Cristiano Ronaldóról szólt a portugál válogatott
A magyar válogatott a címvédő portugálok ellen kezdi el az Európa-bajnokságot a telt házas Puskás Arénában. A Juve csillaga még mindig a legmeghatározóbb tagja csapatának, azonban most elég minőségi társakat kapott maga mellé. Ellenfélnéző.

A magyar szurkolók 14 órától gyülekeztek

A magyar válogatott szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade 14 órára szervezett gyülekezést a Hősök terére, ahol természetesen a 24.hu stábja is ott volt. A drukkerek majd innen vonulnak a Puskás Arénához.